"Producţia de grâu şi orz din acest an este la jumătate faţă de anul trecut, iar de producţie la rapiţă nici nu putem vorbi anul acesta. La porumb situaţia este dezastruoasă, peste 50% din cultură fiind compromisă din cauza secetei. Sunt zone cu suprafeţe calamitate chiar şi 100%. Cred că şi floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

Acesta a precizat că preţurile materiilor prime s-au dublat în ultima lună şi inevitabil se vor scumpi şi alimentele în perioada următoare.

"Dacă preţurile cresc la materia primă, obligatoriu vor creşte şi la produsele finite, inclusiv la pâine, nu cred că are rost să ne mai ascundem", a spus Baciu.
Prea târziu pentru despăgubiri

În ceea ce priveşte măsurile de sprijin pentru agriculturii afectaţi de secetă, anunţate recent de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şeful LAPAR a afirmat că acestea sunt tardive, iar unele chiar nepractice.

"Proiectul cu despăgubirea de 80% din pierderea înregistrată în acest an este o lege care nu se aplică şi care nu despăgubeşte pe nimeni. Te ţine cu vorba 3-4 ani de zile şi nu rezolvi nimic. De aceea noi am venit cu o propunere, respectiv să mărească subvenţia la hectar din bugetul naţional şi astfel îi dai omului posibilitatea să reia ciclul agricol. Dar şi aici una am vorbit şi am stabilit şi alta a ieşit. În ceea ce priveşte reducerea TVA la 9% la alimentele de bază pentru menţinerea preţurilor, cred că nici acestă măsură nu va fi luată pentru că FMI nu va accepta aşa ceva, iar acest 9% nu era pentru consumatori", a adăugat şeful LAPAR.

Potrivit sursei citate, în cazul în care ministerul ar fi declarat starea de urgenţă în sectorul agricol, România ar fi avut posibilitatea să notifice la Bruxelles şi să dispună de fonduri suplimentare pentru situaţii speciale. "Din păcate nu s-a luat nicio măsură pentru diminuarea efectelor secetei când a trebuit, iar acum când a văzut că nu mai are încotro, MADR a venit cu nişte măsuri tardive şi nepractice", a arătat Laurenţiu Baciu.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat la începutul săptămânii că peste 47% din suprafaţa cultivată cu porumb este afectată de secetă, fiind una dintre culturile care vor avea cel mai mult de suferit în acest an.

În ceea ce priveşte cultura de floarea soarelui, reprezentantul MADR a afirmat că nici aici situaţia nu este mai bună din punct de vedere al conţinutului de ulei. "Din punct de vedere al conţinutului de ulei nu stăm foarte bine nici la floarea soarelui. Este o diminuare de 2-3%, dar vom vedea balanţa finală. La un milion de hectare semănate şi la o producţie medie estimată de 1.500 kg la hectar vom merge pe acoperirea balanţei interne la ulei, dar cred că va fi un minus pe cantitatea totală de ulei obţinut", a precizat secretarul de stat în MADR.

Producţia de grâu obţinută în acest an a fost de 4,78 milioane de tone, aproape la jumătate faţă de cea din 2011 când s-a obţinut circa 7 milioane tone.

România s-a situat în 2011 pe primul loc din Uniunea Europeană după suprafaţa cultivată cu porumb, ocupând însă locul doi la producţie, după Franţa, din cauza unui randament inferior. Anul trecut, România a cultivat 2,63 milioane hectare cu porumb şi a obţinut o producţie de 11,6 milioane tone. În 2012 au fost însămânţate 2,67 milioane hectare cu porumb.