UPDATE

Judecarea apelului în dosarul lui Darius Vâlcov a fost amânată pentru 17 septembrie.

STIREA INITIALA

 

Avocaţii lui Darius Vâlcov au solicitat, la termenul de luni, amânarea procesului. Ei au motivat  arătînd că două dintre judecătoarele numite în completul iniţial, Ioana Bogdan şi Gianina Arghir, sunt în concediu şi au fost înlocuite de alţi doi judecători, ceea ce face necesară o reîntregire a completului de judecată.

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă Elena Grecu a cerut amânare pe motiv că are nevoie de timp pentru a lua la cunoştinţă de motivele de apel şi pentru a citi un memoriu depus marţi de Darius Vâlcov.

În ședința de marți a Instanței Supreme, Darius Vâlcov nu a fost prezent în sala de judecată.

Pe lângă nelegalitatea compunerii completului de 3 judecători de pe fond, avocatul său a solicitat audierea fostului lider liberal Vasile Blaga, dar și a altor martori, printre care denunţătorul din dosar, Theodor Berna.

Avocatul a solicitat audierea fostului lider liberal, Vasile Blaga, pe motiv că acesta a fost cel care l-a pus în contact pe Darius Vâlcov cu Theodor Berna, denunţătorul din dosar.

”Emiterea unei adrese la DNA şi alta la SRI să fie solicitat să se comunice instanţei informţaii cu privire dacă au existat activităţi comune şi au primit caracter de probă şi au fost folosite de organele de urmărire penală în sesizarea instanţei. Să se arate cine a pus în executare mandatele tehnice. Să se spună dacă au existat comunicări între DNA şi SRI cu caracter clasificat”, a mai cerut avocatul lui Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

 

……………………………

Instanţa Supremă va relua în 17 septembrie judecarea apelurilor din dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă, a fost condamnat la opt ani de închisoare şi va stabili până atunci dacă admite o serie de probe cerute de avocaţi, precum audierea lui Vasile Blaga.

Avocatul lui Darius Vâlcov a cerut audierea lui Vasile Blaga pentru ca acesta să confirme susţineri ale lui Vâlcov potrivit cărora denunţătorul din dosar, omul de afaceri Theodor Berna, ar fi venit la el prin intermediul lui Blaga, şi nu prin alte persoane.

Despre relevanţa acestor susţineri în raport cu faptele de corupţie cercetate în dosar, avocatul nu a oferit lămuriri şi a arătat că el nu cunoaşte detalii despre un denunţ al clientului său privind situaţia cu Blaga invocată, care ar fi fost clasat de către anchetatorii DNA pentru că nu s-ar fi confirmat.

În sala de judecată, procurorul DNA a combătut proba cu martorul Blaga, explicând că referirile lui Darius Vâlcov nu s-au concretizat în cadrul unui dosar penal.