Dacia și Ford au redus drastic producția. Mai exact, potrivit datelor oferite de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), producţia de automobile a scăzut cu 50% la nivelul lunii septembrie la puţin peste 29.000 de maşini Dacia şi Ford.

Producţia Dacia a scăzut cu 40% în septembrie la aproape 22.000 de maşini. În schimb, la Ford, scăderea a fost și mai dramatică.  Vorbim de o scădere de 67%, la aproape 7.200 de mașini. Septembrie este cea de-a patra lu­nă din acest an în care s-au înre­gistrat scăderi de producţie faţă de perioada similară din 2020.

La nivelul primelor nouă luni ale acestui an s-au produs 315.000 de maşini, în creştere cu 3% faţă de perioada similară din 2020. Creşterea mai mare o are Dacia, de 7% la aproape 194.500 de unităţi. În schimb, uzina Ford a punctat o scădere din cauza încetinirii puternice din septembrie.

Industria este afectată de lipsa componentelor electronice

Dacă în 2020 producţia a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19, în 2021 industria este afectată de lipsa componentelor electronice. Acum, mulţi constructori preferă în acest moment să livreze maşini fără anumite componente. Vorbim inclusiv de sisteme de navigaţie, faruri inteligente sau sisteme multimedia pen­tru scaunele din spate.

Pe fondul creşterii cererii dar a scăderii producţiei timpul de aşteptare pentru un automobil nou a crescut la aproape un an în cazul anumitor branduri.

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii la nivel mondial iar acest lucru se resimte inclusiv în cazul marilor producători auto precum Dacia.  Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT) a publicat mai multe date refertioare la vânzările de mașini de pe teritoriul țării. Astfel, potrivit sursei citate, vânzările de maşini noi în Marea Britanie au scăzut cu 34,4% luna trecută, la 215.312 vehicule, cel mai redus nivel înregistrat în septembrie din ultimii 23 de ani, din cauza deficitului de semiconductori şi a impactului pandemiei.

În ceea ce privește topul celor mai bine vândute modele în septembrie, potrivit sursei citate, aici se află Tesla Model 3, Vauxhall Corsa, BMW 3 Series, Toyota Yaris şi Nissan Qashqai.