Postul Naşul TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru ediţia din 16.05.2020 a emisiunii “Naşul Special”,iar postul Realitatea Plus a fost amendat cu 5000 de lei pentru ediţia din 25.05.2020 a emisiunii “100% Tu decizi”.

Se pare că staţiile au încălcat mai multe prevederi ale Codului audiovizualului, în special Art. 64 – (1) care prevede că “furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Prima Tv, la un pas de amendă

Totodată, prima TV a primit somaţie publică pentru că filmul artistic “Lanţul crimelor” a fost difuzat în data de 25.05.2020 cu încălcarea dispoziţiilor art. 24, raportate la cele ale art. 19 alin. (2) lit. a), b) şi c) din Codul audiovizualului.

Potrivit articolului 19, “criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului; b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă”.