Probleme mari pentru cancelarul austriac: Sebastian Kurz este acuzat de declarații false în fața unei comisii de anchetă.

Controversele vin după ce ministrul de Finanțe al lui Kurz a fost acuzat în februarie de procurori de fapte legate de primirea de mită și corupție.

Probleme mari pentru cancelarul austriac: O investigație în curs îl vizează

Cancelarul Sebastian Kurz este anchetat de procurorii austrieci anticorupție pentru o posibilă mărturie falsă făcută în fața comisiei parlamentare ce investighează scandalul ”Ibizagate”, care a dus la căderea guvernului precedent.

Kurz a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că el şi şeful său de cabinet fac obiectul unei anchete.

”Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în fața comisiei şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit (la întrebări)”, a adăugat el.

Kurz și membrii partidului său s-au confruntat cu legiuitorii opoziției ce fac parte din comisia de anchetă care a investigat mai multe subiecte printre care și acuzații de nepotism în numirile la companii deținute de stat.

Comisia a făcut cercetări inclusiv asupra numirii în 2019 a loialistului conservator Thomas Schmid în funcția de director executiv al OBAG, holdingul care gestionează participațiile statului austriac în numeroase companii printre care și OMV.

Procurorii Direcției pentru Probleme Economice și Corupție au confirmat investigația

Potrivit unor mesaje examinate de comisie, Kurz i-ar fi spus lui Schmid că va obține ”tot ce ți-ai dorit”, scrie Reuters.

Procurorii Direcției pentru Probleme Economice și Corupție au confirmat investigația în curs cu privire la Kurz, notând într-un comunicat: ”Este în legătură cu acuzațiile că o afirmație falsă a fost făcută în fața comisiei de anchetă Ibiza”.

În acest moment, Kurz și partidul pe care îl conduce sunt lideri detașați în sondajele de opinie naționale, în ciuda scandalului declanșat în februarie, în contextul în care casa ministrului de Finanțe austriac, Gernot Bluemel, a fost supusă unei percheziții, în cadrul anchetei legate de acuzații de mită și corupție la adresa sa.

Bluemel a negat că ar fi făcut ceva ilegal, dar  anchetarea lui Kurz ar putea aduce o lovitură credibilității de care se bucură partidul aflat la guvernare, comentează sursa citată.