De la iceputul lunii septembrie actiunile Oltchim au intrat pe un trend puternic ascendent, determinat i principal de procesul de privatizare a societatii, dar si de speculatii privind o eventuala reevaluare a activelor.
Oltchim a atins un nou maxim anual de 1.420 lei pe actiune, iar pretul de ichidere din data de 28 septembrie a fost de 1.160 lei pe actiune, i crestere cu peste 60% comparativ cu sfirsitul lunii august. FPS a decis sa vinda prin negociere pachetul majoritar, de 53,258% din actiunile Oltchim. Ofertele investitorilor interesati de achizitionarea acestui pachet trebuie depuse la sediul FPS pina la data de 30 octombrie, urmind a fi deschise i data de 1 noiembrie. in prezent, actionarii semnificativi ai societatii sunt FPS, cu 53,26%, si SIF Oltenia cu 7,97%.
Oltchim Rimnicu Vilcea a obtinut rezultate foarte bune i primul semestru al anului curent. Veniturile totale ale societatii Oltchim s-au cifrat la 2.671 miliarde lei, i crestere cu aproape 51% fata de nivelul atins i prima jumatate a anului trecut. in acelasi interval, cheltuielile totale au isumat 1.735 miliarde lei, iregistrind o majorare cu circa 47% comparativ cu primul semestru din anul precedent. in aceste conditii, profitul brut realizat s-a cifrat la 118 miliarde lei, fiind de peste trei ori mai mare fata de nivelul similar din 1999, iar profitul net a crescut de peste 4,5 ori ajungind la 98,9 miliarde lei. Evolutia pozitiva a fost determinata si de reducerea cotei de impozit pe profit pentru exporturi la nivelul de 5%.
Recent, Otchim a finalizat majorarea capitalului social cu circa 1,5 miliarde lei reprezentind contravaloarea unui teren pentru care s-a obtinut titlul de proprietate, urmind a iregistra o noua majorare a acestuia, cu circa 19,7 miliarde lei, ca urmare a reevaluarii patrimoniului conform HG nr. 500/1994