Aproape fiecare companie importantă din lume a primit o lovitură în acest sens. Pe lângă acest hacking, este o metodă des utilizată  care afectează și giganții tehnologici, cum ar fi Facebook. Din nefericire, se estimează că 38% din toate companiile nu sunt încă pregătite să facă față unui atac complex  de orice tip.

Tipuri de atacuri

 

Infracțiunile cibernetice  au luat amploare drastic în ultimii ani. Acum câțiva ani, acestea erau limitate la o persoană care îți ghicea parola și apoi încerca fizic să acceseze un cont. Astăzi, aceste atacuri sunt mult mai complexe și evoluate. Iată câteva tipuri comune de atacuri cibernetice:

Phishing: după cum indică și numele, hackerii folosesc diferite metode  de a momi victimele. Aceasta poate include crearea de pagini și sondaje false care par legale și care solicită informații despre utilizatorii privați, cum ar fi cardul de credit, adresa de domiciliu etc.

Man-in-the-middle: în acest caz, hackerii folosesc rețelele pentru a intercepta comunicațiile dintre persoane fizice sau companii. Se inserează în mijloc și păcălesc o parte să creadă că sunt cealaltă. Prin falsul uz de identitate, pot provoca daune grave.

Ransomware: la fel ca răpirea tradițională pentru răscumpărare, aceste activități de infracțiune informatică utilizează o eroare pentru a infecta un sistem și a cripta fișiere care conțin informații importante. Aceste fișiere sunt eliberate numai la plata unei anumite sume.

Principiile securității cibernetice

 

Având în vedere rata în creștere a criminalității informatice, măsurile de securitate eficiente au devenit imperative. Securitatea cibernetică este protecția unui spațiu virtual creat de sisteme pe internet. Companiile se bazează în mare măsură pe rețelele digitale în zilele noastre și orice compromis asupra sistemelor lor poate provoca pierderi semnificative în ceea ce privește finanțele, timpul și clienții etc. De asemenea, dacă anumite spații cibernetice sunt pradă acestor elemente rău intenționate, altele devin automat vulnerabile la astfel de atacuri. O metodă prin care companiile își pot proteja afacerea este utilizarea unui serviciu de tip VPN. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest serviciu eficient, puteți citi mai multe despre VPN-ul gratuit pentru PC. Conceptul de securitate cibernetică cuprinde două obiective fundamentale. Primul este protejarea confidențialității informațiilor din surse neautorizate. Următorul este disponibilitatea acestor informații pentru proprietarii reali. Securitatea cibernetică are la bază trei principii de bază:

1.Confidențialitate:  Fiecare sistem, program și orice altă platformă are utilizatori autorizați. Acestea sunt persoanele care au dreptul de a accesa, modifica și analiza informațiile cu care sunt încredințate. Toate aceste date sunt proprietatea unei companii și își rezervă puterea de a acorda acces oricui consideră că este potrivit. Un VPN este un instrument de securitate esențial pentru protejarea confidențialității online. Fără un VPN, activitatea voastră pe internet poate fi interceptată și vizualizată cu ușurință de alte persoane. Aceasta include istoricul de navigare, fișierele descărcate, detaliile bancare și parolele. Prin urmare, confidențialitatea este primul principiu al securității cibernetice. Se asigură că informațiile pe care indivizii și organizațiile le acordă valoare sunt păstrate sub acces restricționat.

2.Integritate: acest principiu se concentrează pe faptul că informațiile și credibilitatea acestora trebuie menținute. Datele sunt valoroase numai dacă sunt corecte și nu sunt modificate de niciun element cu intenții ilegale. Atunci când integritatea informațiilor confidențiale este compromisă, acestea devin inutile pentru scopul principal. Un serviciu VPN garantează că toate datele trimise și primite provin din sursa corespunzătoare. Nu există date falsificate sau trimise de alte părți, iar principiul integrității în securitatea cibernetică se aplică atât informațiilor stocate, cât și comunicațiilor în tranzit.

3.Disponibilitate: securitatea cibernetică trebuie să se asigure că măsurile adoptate pentru a proteja spațiul cibernetic nu interferează cu capacitatea utilizatorilor autorizați de a accesa informațiile. Intrarea pentru personalul nedorit trebuie blocată eficient și trebuie să existe metode solide pentru ca utilizatorii companiei să lucreze cu date fără obstacole. Apoi, principiul disponibilității are la bază și faptul că ar trebui să existe acces secundar pentru membrii autorizați în cazul în care canalele tradiționale nu sunt funcționale.

Securitatea cibernetică se bazează pe principiile de bază menționate mai sus pentru a adopta o structură cuprinzătoare pentru protecția spațiului cibernetic. Acești trei factori de bază trebuie implementați corespunzător pentru a vă asigura că spațiile din rețea rămân protejate de activitățile criminale.