Pentru a ajunge la un astfel de verdict, judecătorul de caz a apreciat că, deși este persoană fizică, acesta a avut ca domeniu de activitate construcția și ulterior vânzarea de apartamente. Activitatea a fost catalogată de judecător ca fiind una comercială, în consecință fiind aplicabile prevederile de la falimentele comerciale, scrie Evenimentul zilei.

Avocata Dana Revnic, cea care i-a reprezentat în instanță pe o parte dintr cei care au fost țepuiți de Micle, spune că acesta a încasat de la majoritatea celor în cauză avansuri cuprinse între 15.000 și 20.000 de euro. Cum în România, înainte de 2009, se construia pe rupte, majoritatea așa zișilor dezvoltatori imobiliari construind blocuri pe banii viitorilor proprietari, drumul spre un faliment de răsunet a fost scurt.

Primele semne ale crizei l-au dus pe Micle, în prima fază, spre un blocaj financiar, iar apoi direct spre faliment. Din cele 14 blocuri pe care a promis că le va construi, a reușit să termine doar patru. În ansamblul rezidențial Excelsior, din localitatea Baciu, limitrofă Clujului, Miclea a mai început să construiască un al cincilea bloc, însă nu a reușit să îl finalizeze.

"Toate bunurile imobile ale lui Micle erau în curs de executare silită, astfel că singura soluţie practică rămânea deschiderea procedurii insolvenţei faţă de comerciantul persoană fizică Micle Daniel Ionel. În dosarul nr. 3499/1285/2011, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la aserţiunea că operaţiunea de edificare de construcţii în scopul valorificării este considerată de lege ca act de comerţ obiectiv, iar exercitarea acesteia în mod sistematic şi efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei în cauză", a explicat Dana Revnic, citată de Ziua de Cluj.

Ce înseamnă falimentul personal?

Legislația în domeniu prevede că o persoană fizică care intră în faliment nu mai poate să își administreze singură avearea. În plus, judecătorul care a pronunțat sentința numește un administrator judiciar, care se ocupă cu identificarea averii persoanei fizice declarată în faliment, întocmirea unei liste cu persoanele care au de recuperat bani și, ulterior, vânzarea la licitație publică a bunurilor mobile și imobile.

De la data pronunţării hotărârii, Micle nu mai are dreptul să-şi administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit în cauză, Cristina-Maria Terpe, care nu va avea o misiune uşoară, informează Ziua de Cluj.

Banii încasați se distribuie în mod egal creditorilor. Avocata Dana Revnic susține că Micle și-a ipotecat toate imobilele la care este proprietar.

“A anticipat oarecum decizia instanței și a încheiat contracte de împrumut cu o persoană numită Ketih John Viner. Valabilitatea acestor documente este pusă la îndoială de către creditori. Judecătorul sindic are posibilitatea de a judeca cererea de anulare a actelor de împrumut încheiate de Micle, fără obligația păgubiților de a achita taxa de timbru exorbitantă, de câteva zeci de mii de euro, care s-ar fi datorat în mod obișnuit”, a precizat avocata, mai scrie Evenimentul zilei.