Compania britanica De La Rue se luptă cu scăderea marjelor de profit si cu o crestere a plătilor mobile pe internet, asa cum este de exemplu Apple Pay, semnaland practic o scadere a lichiditatilor.

Martin Sutherland, director executiv De La Rue, a declarat: "Astăzi suntem in masura sa anuntam o restructurare a companiei De La Rue, în conformitate cu nevoile viitoare ale clientilor nostri globali, restructurare axata pe centre de excelentă in investitii care stau la baza viitorului nostru."

Nou-aparuta situatie a productiei de bani vine in contextul in care economistii dezbat tot mai mult eliminarea banilor de hârtie. Totul a scazut in zona ratelor dobânzilor negative.

Băncile centrale, în special în Suedia si Elvetia, au vizat ratele dobânzilor negative ca o modalitate de a determina deponentii sa-si cheltuiasca banii si pentru a obtine o economie în miscare. Logica spune ca oamenii plăteasc dobânzi la bănci, iar comportamentul lor s-ar putea schimba daca bancherii apeleaza la o astfel de situatie, oamenii fiind astfel determinati sa-si cheltuiasca economiile.

Singura problemă este că oricine poate scăpa de plata dobanzilor si tot oricine poate apela exclusiv la numerar pe care sa-l ascunda intr-un pantof undeva, iar acest fapt ar face politica ratei dobânzii negative mai putin eficace.

Andy Haldane de la Banca Angliei si Benoit Coeuré de la Banca Centrala Europeana au identificat cash-ul ca fiind o problemă pentru băncile centrale care doresc să împingă limitele politicii monetare.

Cash-ul este, de asemenea, din ce în ce mai des vazut ca un sistem de plăti pentru infractori si evazionisti. Ken Rogoff de la Universitatea Harvard a sustinut acest lucru într-un studiu din 2014.

Deci, în timp ce compania De La Rue lupta pentru imbunatatirea tehnologiei, in viitor ar putea exista o mare problemă pentru bancnote si bani.