Primarul general al municipiului Chișinău susține faptul că este urmărit de Serviciul de Informații și Securitate și admite scenariul reținerii și arestării sale.

Conform acestuia, guvernarea PAS ar încerca să-i restricționeze participarea la alegerile locale din toamna anului 2023. Totuși, Ion Ceban a asigurat că nu există probe împotriva sa, însă se arată pregătit de scenariul fabricării unui dosar penal la adresa sa.

Ion Ceban: PAS are frica de a pierde puterea

„Acest scenariu e în laboratorul PAS din septembrie anul trecut. Ei au două găști pe intern, unii spuneau că dacă este reținut Ion Ceban îi crește din rating și trebuia să fie o campanie informațională suplimentară de discreditare a primarului și primării.

I-au pus pe toți în funcție de la SIS, CNA, Procuratură să tot caute. N-au găsit nimic și nici nu vor găsi. Ulterior li s-a dat indicația să inventeze.

Ei au o frică de faptul că pierd puterea, dar ei oricum n-au cum să câștige la aceste alegeri pentru că n-au furnizat nimic la nivel de țară, respectiv vor căuta motive de a mă împiedica să particip.

Pe unii reprezentanți SIS îi găseam prin birourile viceprimarilor, avem microbuze mega-echipate care stau prin preajma primăriei”, a nuanțat Ion Ceban la emisiunea „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Gheorghe Cavcaliuc susține că Ion Ceban ar putea fi arestat

Primarul Chișinăului a mai spus că nu există premise pentru a fi învinuit de finanțare ilegală a partidului, deoarece deocamdată nu are nicio cheltuială legată de activitatea formațiunii politice Mișcarea Alternativă Națională (MAN), pe care a fondat-o recent.

„Avem doar cheltuielile de organizare a congresului, pe care noi le putem suporta. Pentru ce am avea nevoie de bani? Nu avem materiale promoționale printate. Nu avem sediu. N-avem mașini, le utilizăm pe cele personale ale unor membri de partid. N-avem salarii. Nu avem cheltuieli. Când vor exista finanțări, ele vor fi transparente.

La această etapă nu avem pentru ce cheltui bani. Toate acuzațiile cu mâna Kremlinului, nu mai țin pentru că oamenii fac diferența. Nu eu dau autorizații la Uzina Metalurgică de la Râbnița, nu eu dau gaz de la Gazprom în stânga Nistrului”, a explicat edilul Chișinăului.

În dimineața zilei de 1 februarie, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a anunțat că guvernarea de la Chișinău ar pune la cale arestarea primarului general al Chișinăului, Ion Ceban.

Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, primarul Chișinăului i-ar fi fost intentat dosar penal, fiind învinuit de trădare de patrie, spălare de bani și finanțare ilegală a partidului.