Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, în urma unei discuţii cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, că Primăria Municipiului Bucureşti beneficiază de sprijinul Guvernului „pentru a ajunge treptat la o situaţie financiară stabilă”.

El a mai menționat că bugetul Municipalității urmează să fie pus ”pe baze serioase”, iar Bucureștiul este pe drumul cel bun.

„Pentru a rezolva problemele financiare acumulate de-a lungul timpului în Primărie, am avut de dimineaţă o nouă discuţie cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în care am vorbit despre soluţiile pentru compensarea datoriilor autorităţilor locale.

Am sprijinul Guvernului pentru a ajunge treptat la o situaţie financiară stabilă în Primăria Capitalei. Depăşim dezastrul financiar Firea-PSD şi punem bugetul Municipalităţii pe baze sănătoase”, a scris edilul general, pe pagina personală de Facebook.

Sistemul termic, o prioritate

Totodată, în cadrul unor declaraţii de presă comune, susţinute alături de premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, primarul general a precizat că în discuţia cu Florin Cîţu a fost abordată şi tema problemei financiare legate de sistemul termic.

Nicușor Dan susține că această problemă este o prioritate pentru el.

„Sistemul termic din Bucureşti este una dintre priorităţile mele. Avem mai multe probleme. Avem o problemă financiară istorică şi acesta a fost obiectul discuţiei pe care am avut-o cu ministrul Finanţelor, azi dimineaţă”, a menţionat Nicuşor Dan.

În acest context, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că ELCEN a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentelor centralelor Progresu, CET Vest şi CET Sud, în valoare de 370 milioane euro, iar după implementarea acestora eficienţa în exploatare va creşte la 98% şi preţul gigacaloriei va scădea.

„Există un Fond de modernizare şi există aplicaţia pe care ELCEN a făcut-o către acest fond (…) pentru modernizarea a trei dintre cele patru centrale mari pe care le are în Bucureşti. Există problema cea mai mare a momentului: problema distribuţiei agentului termic, unde, în urmă cu două săptămâni, am semnat acel contract cu Ministerul Fondurilor Europene, de 300 de milioane de euro.

Domnul prim-ministru ne-a mai promis din PNDR 200 de milioane. Ca să fac un sumar, pe ceea ce înseamnă producţie, trebuie să ne ducem undeva la jumătate de miliard de euro şi azi am făcut un pas mare înainte. Pe ceea ce înseamnă modernizarea reţelei, ne ducem la un necesar de 1,5 miliarde, din care pentru moment avem 0,5 miliarde. Dar, pe acest Fond de modernizare, de care a vorbit şi domnul ministru, există bani pe care Bucureştiul să îi acceseze”, a explicat Nicuşor Dan.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea