După ce a încălcat legea bugetului de stat, nepublicând bugetul sectorului în termenul stipulat, primarul PSD Dan Tudorache și echipa sa au livrat o propunere de buget fantasmagorică. Experții PNL Sector 1 au analizat proiectul de buget și au sesizat o serie de nereguli grave, pe care urmează să le prezentăm în zilele următoare. 

În primul rând, proiectul de buget pentru 2020 prezentat de primarul PSD prezintă venituri de 1.86 miliarde de lei și cheltuieli de 2 miliarde de lei. În mare parte veniturile din 2020 sunt umflate prin amenzi, penalități și confiscări în cuantum total de 584 de milioane de lei. Astfel, se pare că cetățenii Sectorului 1 vor fi amendați dur în 2020 pentru ca primăria să atingă ținta bugetată. Rămâne de văzut prin ce mijloace vor fi adunați acești bani din buzunarele cetățenilor. 

„În timp ce administrații liberale din țară excelează la absorbție de fonduri europene pentru proiecte de digitalizare, modernizare, investiții în tehnologii noi, transport electric și multe altele, la Sectorul 1 am rămas captivi într-o administrație cu mentalitate tipic pesedistă, în care statul e jupân și cetățeanul e jupuit. Tudorache are de gând să strângă peste jumătate de miliard de lei de la cetățeni. Nu prin taxele și impozitele pe care le plătesc, ci prin amenzi, penalități și confiscări. Nu e mai simplu așa, decât să muncești să scrii proiecte europene eligibile pentru finanțare? Un model de administrație complet greșit și toxic, de care vom scăpa în sfârșit anul acesta, în sectorul 1 și în tot Bucureștiul!”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1. 

PSD se pregătește să ia bani din buzunarele cetățenilor, chipurile pentru a realiza ceea ce nu a reușit în anii anteriori. De exemplu, se dorește reamenajarea a nu mai puțin de 41 de scoli + construire clădiri aferente, ceea ce înseamnă o cheltuială colosală de 617 de milioane de lei, în condițiile în care proiectul de buget include și sume pentru investiții nerealizate, deși bugetate, în anii trecuți, după cum urmează:

  • Liceul bilingv M. Cervantes a avut prevăzute investiții de 9 milioane de lei în 2017, 2018 si 2019. Aceeași sumă apare iarăși in 2020.
  • Școala gimnazială Sf. Nicolae a avut prevăzut construirea unei cantine de 6.6 milioane de lei in 2017, 2018 si 2019. Aceeași sumă apare iarăși in 2020.
  • Școala gimnazială N. Titulescu a prevăzut extindere și mansardare de 14 milioane de lei in 2017, 2018 si 2019. Aceeași sumă apare iarăși in 2020.
  • Liceul Brîncoveanu a prevăzut construire cantină, bucătărie, sala festivități de 11.6 milioane de lei in 2017, 2018 si 2019. Aceeași sumă apare iarăși in 2020.
  • Liceul Greco-Catolic Timolei Cipariu a prevăzut construire clădire de 10 milioane de lei in 2017, 2018 si 2019. Aceeași sumă apare iarăși in 2020.

Așadar, deloc suprinzător, PSD se chinuie iarași să execute și să finalizeze proiecte vechi, la care se adaugă, chipurile, încă 41 de școli. Acesta este istoricul de succes al administrației primarului invizibil și aceasta va fi și continuarea, până la alegerile locale așteptate cu sufletul la gură de întreg Sectorul 1.

„Oare se mai lasă cineva păcălit? PSD nici nu se mai chinuie să inoveze în materie de promisiuni nerealiste. De zeci de ani, aplică aceeași rețetă: în an electoral, promite școli, grădinițe, spitale. După ce își văd sacii în căruță, se preocupă doar de interesele lor de clan. E timpul pentru un altfel de model de administrație, un model care să genereze dezvoltare și o calitate a vieții mai mare pentru cetățenii sectorului 1”, a mai spus Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.