La nici două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil a avut loc deja prima tranzacţie cu ipotecă realizată conform noilor prevederi. Este vorba despre un împrumut de 1 milion de euro acordat de o companie străină unei firme înregistrate în România care activează în domeniul agricol. Banii au fost utilizaţi pentru achiziţionarea unui pachet de acţiuni la o altă firmă iar negocierile între cele două firme au durat aproximativ 5 luni.
Compania de avocaţi care s-a ocupat de tranzacţie este Pătrăşcanu şi Asociaţii. Potrivit Irinei Popescu, partener al firmei mai sus citate, creditele acordate între firme(altele decât băncile) reprezintă o practică destul de întâlnită pe piaţa din România iar prevederile conţinute în noul Cod Fiscal dinamizează şi flexibilizează procedurile specifice.
Companiile vor obţine mai rapid reeşalonări sau perioade de graţie. Băncile vor face contracte “beton”
Noile reglementări par a veni în sprijinul companiilor debitoare în relaţiile lor cu băncile. “ Noul Cod Civil flexibilizează raporturile dintre companii şi bănci prin acordarea unor drepturi suplimentare companiilor în calitatea lor de debitori ai contractelor de credit “, explică pentru capital.ro Irina Popescu. Pe de altă parte, introducerea noilor prevederi vor determina băncile să-şi construiască un sistem imunitar mai avansat prin introducerea în contractele de credit a unor clauze care să limiteze numărul cazurilor în care noua lege vine cu o prea mare liberalizare.
Poate cea mai importantă modificare adusă Codului Civil, din perspectiva relaţiei companie debitoare-bancă, o reprezintă introducerea aşa numitei “teorii a impreviziunii”. Practic, este vorba despre o împărţire echitabilă a riscurilor şi beneficiilor între creditor(banca) şi debitor(companie). Potrivit avocatului citat mai sus acest principiu va permite debitorului să ceară în instanţă şi să obţină cu mai multă uşurinţă perioade de graţie sau reeşalonarea creditului în cazul în care apar probleme financiare.
Modificări în sprijinul companiilor
- introducerea unui termen de 15 zile care trebuie acordat de bănci debitorilor pentru rambursarea creditului în caz de denunţare unilaterală a contractului
- băncile nu vor mai putea denunţa unilateral contractul de credit decât pe baza unor motive temeinice legate de beneficiarul creditului
- introducerea dreptului titularului de cont de a dispune liber de sumele aflate în contul său curent fără notificare prealabilă
- posibilitatea de a cere instanţei, cu şanse mari de reuşită, reeşalonarea creditului sau obţinerea unei perioade de graţie.