Organizata Mondiala a Comertului (OMC) a confirmat hotararea luata importiva tarifelor de import pentru piesele auto, practicate de catre China. Aceasta decizie vine in urma numeroaselor plangeri din partea SUA, Canada si UE.

In prezent, China impune constructorilor auto locali ca minim 60% din componentele utilizate sa provina de la producatorii nationali. In cazul in care aceast norma nu este indeplinita, autoturismele produse in China vor fi supuse acelorasi taxe ca masinile importate.

Aceasta este prima hotarare emisa de OMC impotriva Chinei de la aderarea acesteia la organizatie in anul 2001. OMC solicita acum Chinei sa se alinieze la normele internationale de comert.

Pe de alta parte, China pretinde ca aceste prevederi impuse previn evaziunea fiscala practicatea de companiile acre importa importa masini intregi ca piese de schimb si apoi le asambleaza in China, pentru a evita taxele vamale. In schimb, statele reclamante spun ca China a incalcat si un tratat in privinta deschiderii pietelor.

China poate face apel in cazul deciziei Organizatiei Mondiale a Comertului.