De la lansarea programului „Prima Casa“, pe piaţa din Bucureşti au apărut 2.170 de garsoniere şi apartamente cu două camere, cu preţuri ce se încadrează în plafonul de 60.000 de euro, potrivit portalului AnunturiParticulari.

„Conform cifrelor oficiale, până în prezent au fost aprobate de către Fondul Naţional de Garantare un număr de 1.600 de dosare pentru locuinţe în Bucureşti. Dacă analizăm cele două cifre putem spune că programul «Prima Casă» nu este suficient pentru acoperirea ofertei de pe piaţă“, se arată în analiza AnunturiParticulari.

Faţă de luna septembrie, numărul total de apartamente scoase la vânzare s-a redus cu 18%. În octombrie au fost scoase pe piaţă cu 21% mai puţine garsoniere şi cu 15% mai puţine apartamente cu două camere. Numărul ofertelor de trei camere s-a redus cu 16% , iar pentru apartamentele cu patru camere scăderea a fost de 29%.

Comparativ cu anul trecut, numărul ofertelor apărute pe piaţă a scăzut semnificativ. În octombrie 2008, pe piaţă erau scoase cu 42% mai multe oferte decât în 2009. Numărul garsonierelor nou apărute s-a redus cu 50%. Au fost scoase spre vânzare cu 40% mai puţine apartamente cu două, respectiv cu trei camere, iar numărul ofertelor de patru camere a scăzut cu 36%.

Preţurile se stabilizează

În luna octombrie, preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a fost de 46.200 de euro, iar pentru un apartament cu două camere a fost de 69.300 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat, în medie, un preţ iniţial de 94.300 de euro, iar pentru patru camere 123.800 de euro.

„Faţă de luna precedentă, preţurile au avut o tendinţă de uşoară de scădere. Pentru apartamentele scoase la vânzare în octombrie, proprietarii au solicitat preţuri ceva mai mici decât în septembrie, dar diferenţele sunt foarte mici“, se arată în analiză.

Te-ar putea interesa și: