De azi, 11 aprilie, prețul polițelor RCA a fost plafonat pe o perioadă de șase luni. Care sunt acum prețurile polițelor?

Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, a anunțat că scopul plafonării preţului la poliţele RCA adoptată miercuri, 5 aprilie, de către Executiv şi intrată în vigoare de astăzi, 11 aprilie, este acela de a nu mai avea, în următoarele şase luni, creşteri de tarife pe piaţa RCA.

Valentin Ionescu a mai spus că ASF dorește să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

„Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a precizat Ionescu.

Pot fi însă si segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr

,,Depinde foarte mult de categoria de bonus-malus în care se află șoferul, respectiv, de capacitate cilindrică, de categoria de vârstă. Pot exista excepții sau situații când tarifele sunt mai mari.

Vorbim de tarife practicate de societățile de asigurări la sfârșitul lunii februarie, nu vorbim doar de un singur tarif pentru fiecare categorie în parte”, a afirmat Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, săptămâna trecută.

Prețurile la polițele RCA nu s-au modificat foarte mult, odată cu plafonarea. Există doar mici scăderi la unele companii de asigurări.

Lista cu prețurile polițelor RCA după plafonarea pe șase luni. Oare vor avea surprize mari șoferii?

Tarife pentru mașină oraș, 1461 cmc, vârsta șofer: 70 ani, B6, fără decontare directă, potrivit Antena 3:

Preț poliță RCA, 11 aprilie 2023 :

  • Asirom: 1011 lei
  • Groupama: 1166 lei
  • Axeria: 1414 lei
  • Omiasig: 1550 lei
  • Allianz: 1562 lei

Preț poliță RCA vineri, 7 aprilie 2023:

  • Asirom: 1041 lei 
  • Groupama: 1199 lei
  • Axeria: 1414 lei
  • Omniasig: 1560 lei
  • Alianz: 1562 lei

Măsura a fost luată de Guvern pentru a stabiliza piața RCA după falimentul demarat la Euroins, companie cu aproape 2,8 milioane de polițe RCA în vigoare.

Propunerea adoptată de către Executiv prevede „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”, conform notei de fundamentare a hotărârii.