Preţurile petrolului au scăzut marţi cu 2%, din cauza îngrijorărilor legate de perspectivele economice globale şi a dolarului puternic, care au depăşit efectul speranţelor de o cerere mai mare în China şi al aşteptărilor privind o scădere a stocurilor de ţiţei din SUA.

Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,65 dolari, sau cu 2%, la 81,08 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,51 dolari, la 77,23 dolari pe baril.

Luni, ambele contracte au crescut cu peste 1%.

Încrederea consumatorilor americani în economie a scăzut

Încrederea consumatorilor din SUA în economie a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni. Acest lucru a alimentat îngrijorările legate de o recesiune, a doua zi după ce banca regională First Republic a raportat retragerea a peste 100 de miliarde de dolari din depozitele sale. Acțiunea a provocat o teamă legate de o potențială criză bancară.

Acțiunile First Republic Bank s-au prăbușit luni cu 21%, în tranzacţiile de după închiderea şedinţei de pe Wall Street, în aşa numitul program after-hours, după ce instituţia de credit a anunţat că explorează opţiuni în condiţiile în care depozitele sale au scăzut cu peste 100 mld. dolari, mai mult decât estimările analiştilor.

Preţurile petrolului arătau de parcă ar urma să crească, înainte ca vechile griji bancare să reapară”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Dolarul a crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la economia globală

Dolarul a crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la profiturile corporative şi economia globală. Un dolar mai puternic presează cererea de petrol, făcând marfa mai scumpă pentru cumpărătorii care deţin alte valute.

Preţurile aurului au fost, de asemenea, stabile marţi, pe măsură ce dolarul s-a consolidat, în timp ce acţiunile din SUA au scăzut, deoarece profiturile slabe raportate de companii au readus temerile de o încetinire economică, a arătat Reuters.

Investitorii sunt îngrijoraţi şi că posibilele creşteri ale dobânzilor de către băncile centrale care luptă împotriva inflaţiei ar putea încetini creşterea economică şi ar putea afecta cererea de energie în Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană sunt aşteptate să majoreze dobânzile la viitoarele lor reuniuni. Fed se întruneşte în perioada 2-3 mai.

De asemenea, pieţele sunt îngrijorate şi că marjele slabe de rafinare la nivel global ar putea obliga rafinăriile să reducă achiziţiile de petrol.