Preturile apartamentelor vechi continua sa scada pe fondul cresterii ofertei de imobile oferite spre vanzare de proprietarii din Bucuresti.

Anul acesta numarul ofertelor a crescut cu aproape 35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost scoase la vanzare aproape 20.000 de apartamente. Potrivit datelor anunturiparticulari.ro, au fost scoase la vanzare 26.886 de apartamente de la inceputul anului.

Evolutia ofertelor de imobile scoase la vanzare de la inceputul anului trecut este una spectaculoasa prin faptul ca acestea au crescut aproape permanent ca numar. Astfel, in 2007 numarul de oferte a crescut cu circa 39% din ianuarie pana in august pe segmentul de garsoniere  si apartamente cu doua camere.

Trendul crescator s-a pastrat si anul acesta cand cresterea a fost de 40% din ianuarie pana in prezent. Comparativ cu luna august a anului trecut inregistram variatii pozitive de 25% pe ofertele de garsoniere si apartamente de 2 si 3 camere.

Toate aceste lucruri arata tendinta proprietarilor de a scoate la vanzare apartamentele in conditiile in care a devenit din ce in ce mai grea vanzarea unei proprietati. In mod natural aparitia unui numar sporit de oferte a creat o presiune mare asupra preturilor care au scazut in permanenta. De la inceputul acestui an preturile apartamentelor vechi au scazut in medie cu pana la 8%. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului preturile vor continua sa scada in acelasi ritm, fapt care marcheaza o normalizare a pietei apartamentelor vechi din Bucuresti.

Analizand evolutia preturilor de la inceputul anului trecut constatam ca anul acesta preturile au scazut cu valori cuprinse intre 3 si 8%. Astfel, pretul mediu al garsonierelor a scazut cu 3%, cel al apartamentelor de doua camere cu peste 7% iar cel al apartamentelor cu 3 camere cu aproape 8%.

Preturile apartamentelor cu patru camere au crescut cu 5%, dar situatia lor este una atipica, avand in vedere ca oferta este foarte redusa, ceea ce face ca valorile de vanzare sa varieze foarte mult de la o luna la alta. De altfel, în ultimele luni acest segment a inregistrat cea mai mare fluctuatie comparativ cu apartamentele de 2 si 3 camere.

Scaderea de anul acesta a preturilor era greu de intuit anul trecut, cand in primele 8 luni preturile au crescut spectaculos. Cea mai mare crestere au avut-o apartamentele de 4 camere (32%) in timp ce garsonierele au avut cea mai slabă creştere, de numai 17%. Preturile la apartamentele de 2 si 3 camere au inregistrat cresteri apropiate, de 24 si 26%.

Prin urmare, cei care au investit in apartamente vechi in primele luni din 2007 vor înregistra profit la vânzare acum, în timp ce persoanele care au cumparat spre sfisitul lui 2007 ar pierde la revanzare. Noul trend al preturilor descurajeaza aceasta modalitate de investitie, ceea ce va avea repercusiuni si pe viitor, pentru ca potentialii cumparatori se vor reorienta spre alte forme de investire a banilor, mai profitabile.

In conditiile in care bancile nu vor gasi solutii sa evite restrictiile de creditare care le-au fost impuse, lipsa finantarilor din piata va determina o diminuare a numarului de tranzactii, ceea ce va duce si la o scadere lenta dar sigura a preturilor apartamentelor.

Sursa: Millenium Communications