Cotaţia de referinţă a petrolului cu livrare în luna mai a urcat cu 53 de cenţi, până la 107,25 dolari/baril în ultimele tranzacţii din sesiunea de după amiază din Singapore, după ce mai devreme atinsese nivelul de 107,65 dolari/baril, cel mai înalt din septembrie 2008.
Pe piaţa din Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a sărit cu 39 de cenţi, până la 117,75 dolari/baril.
Joi, forţele loiale liderului libian Moammar Gaddafi au continuat să preseze rebelii, recâştigând oraşul petrolier-cheie Brega. Cele mai multe capacităţi de producţie a ţiţeiului din Libia, de 1,6 milioane barili pe zi, sunt închise de la izbucnirea conflictului la începutul lunii Februarie.
Contraofensiva condusă de forţele loiale lui Gaddafi dă indicii clare că suntem departe de linia de fund şi chiar destul de departe de terminarea jocului”, spune Cameron Hanover într-un raport, folosind o terminologie din fotbalul american. “Şi petrolul libian e puţin probabil să se întoarcă în piaţă prea curând”.
Cotaţiişe ţiţeiului au fost susţinute şi de datele solide venite din industria manufacturieră din China, care condus pe creştere cererea mondială de petrol, în vreme ce ţările dezvoltate depuneau eforturi de a ieşi din recesiune. China a spus vineri că indicele de achiziţii al managerilor, PMI, a crescut în martie la 53,4, de la 52,2 în februarie.