Pretul petrolului a scăzut cu aproape 45% de la mijlocul lunii iunie, ajungând astfel de la 107 dolari barilul în iunie, la sub 60 dolari astăzi.

Și trebuie să ne pregătim pentru efecte în lanț. Inflația din Europa, care era aproape insesizabilă, este gata să primească lovitura pasului în jos făcut de prețul petrolului în ultima lună.

Și perspectivele nu sunt de loc optimiste. Prețul petrol se va prăbuși și mai mult, iar Agenția Internațională pentru Energie a declarat vineri ca își modifică perspectivele de creștere a cererii în 2015 și a prezis că veniturile din aprovizionarea cu petrol din afara OPEC au fost pe punctul de a produce o saturare de petrol la nivel global.

Agenția, care coordonează politicile energetice ale țărilor industrializate, și-a redus perspectivele de creștere a cererii globale de petrol pentru anul 2015 cu 230.000 de barili pe zi, la 900.000 de barili pe zi, bazându-se pe așteptările referitoare la un consum redus de combustibil în Rusia și alte țări exportatoare de petrol.