Noi veşti proaste pentru şoferi, venite de pe piaţa internaţională a petrolului!

Se scumpeşte petrolul! Cele mai ridicate niveluri din octombrie 2014 încoace

Miercuri, 19 ianuarie, pentru a patra zi consecutiv, preţurile petrolului s-au majorat.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 1,31%, la 88,82 dolari pe baril. În timpul tranzacţiilor, acesta a atins 89,13 dolari, cel mai ridicat nivel din 13 octombrie 2014.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,93 dolari, la 87,36 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 9 octombrie 2014.

Îngrijorările pornite de la un incendiu la o importantă conductă dintre Irak şi Turcia

Totul a plecat de la un incendiu ce a avut loc la o conductă ce face legătura între Irak şi Turcia (vezi video la final). Este vorba despre conducta Kirkuk-Ceyhan, care transportă petrol din nordul Irakului către portul Ceyhan din Turcia.

Incendiul a dus la oprirea, pentru scurt timp, a livrărilor, ceea ce a amplificat îngrijorările legate de oferta pe termen scurt, notează agenţia Reuters.

Între timp, livrările prin intermediul conductei Kirkuk-Ceyhan au fost reluate. Reamintim că Irakul este al doilea mare producător de ţiţei din cadrul OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol).

Tensiuni la nivel internaţional

O sursă de securitate a explicat faptul că explozia ce a declanşat incendiul de la conducta din sud-estul Turciei nu a survenit în urma unui atac, ci a prăbuşirii unui stâlp de electricitate.

Îngrijorările legate de oferta pe termen scurt au fost amplificate, săptămâna aceasta, de atacul grupului Houthi din Yemen ce a avut loc în Emiratele Arabe Unite, dar şi de prezenţa tot mai sporită a soldaţilor ruşi la graniţa cu Ucraina.

Imagini apocaliptice din Turcia

Reamintim că explozia puternică la conducta Kirkuk-Ceyhan s-a produs în provincia turcă Kahramanmaras.

Explozia s-a produs pe un câmp în vecinătatea căruia se află un sat. Pompierii au intervenit de urgenţă cu 19 autospeciale.

Autostrada din apropiere a fost închisă.

Din fericire, pompierii au reuşit să aducă incendiul sub control înainte ca flăcările să ajungă la casele din satul respectiv. Autoritățile au transmis că nicio persoană nu a fost rănită.