Suprinzător, studiul de piață pentru anul 2018 privind valorile minime imobiliare în Municipiul București, realizat la cererea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), ridică prețul apartamentelor vechi, construite între 1967 și 1977, cu un procent 2%, în timp ce apartamentelor noi, de după 2011, li s-a aplicat o majorare de 2,5%, comparativ cu prețurile din grila notarială din 2017.

Uniformitatea majorării a fost constatată de Capital prin analizarea a 20 de zone reprezentative din București, în care a fost luat ca reper un apartament cu două camere, confort I, situat la un etaj intermediar.

Trebuie precizat că grila notarilor are un impact mai redus, acum, în stabilirea impozitelor pe tranzacții, devreme ce în februarie anul trecut guvernul a decis eliminarea impozitului pentru tranzacțiile imobiliare de sub 450.000 de lei, adică majoritatea operațiunilor. Peste această valoare se aplică o cotă unică de impozitare de 3%. Notarii aplică acest procent la valoarea din contractul de vânzare-cumpărare, doar dacă tranzacția se situează peste prețul stabilit în grila notarială. Dacă prețul de vânzare este sub grilă, notarul folosește valoarea din grilă pentru a stabili impozitul și are obligația de a notifica organele fiscale. Totuși, pentru toate tranzacțiile, grila notarială stă la baza calculării onorariilor pe care le încasează notarii. Cu alte cuvinte, o majorare a prețurilor în grila notarială se traduce printr-o creștere a încasărilor notarilor din tranzacții imobiliare.