Totodată, este și cel mai mic preț care se înregistrează în ultimul an și jumătate. Temperaturile mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă au făcut ca prețul gazului în Europa să revină la un curs similar celui din septembrie 2021.

Prețul gazului a revenit la cursul din septembrie 2021

Astfel, s-au mai atenuat temerile legate de penuria de gaze din timpul iernii, Rusia fiind printre cei mai importanți furnizori de gaze pe piața europeană.

„Preţurile europene la gaze au scăzut cu 50% din noiembrie, datorită temperaturilor anormal de ridicate”, ce reduc nevoile de încălzire, „dar şi ca urmare a concurenţei limitate pentru gazul natural lichefiat (GNL) din partea Chinei, când măsurile anti-Covid erau încă în vigoare”, a spus Edoardo Campanella, analist la UniCredit.

La bursa TTF din Olanda, care este de referință în Europa, vineri dimineață, gazul se tranzacționa cu mai puțin de 50 de euro, pentru prima dată din septembrie 2021.

Scăderea prețului gazului este o veste bună pentru țările care se confruntă cu o inflație galopantă, însă există posibilitatea să nu dureze prea mult.

„În ciuda rezervelor ridicate, dacă temperaturile se vor normaliza în iarna 2023-24, scăderea consumului va fi mai dificilă, ceea ce va face mai intensă concurenţa cu China pentru GNL”, a mai precizat Edoardo Campanella.

Va crește concurența dintre Europa și Asia

Cu alte cuvinte, cursa pentru asigurarea aprovizionării pentru iarna viitoare nici măcar nu a început cu adevărat. Prețurile vor rămâne mai mari decât înainte de invazia rusă în Ucraina pe tot parcursul verii, deoarece Europa se va confrunta cu o concurență mai acerbă din partea Asiei pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL).

Anul trecut, Asia – inclusiv China – a înregistrat o cerere temperată pe fondul prețurilor spot ridicate și al încetinirii economiei chineze. Cu toate acestea, odată cu redeschiderea Chinei, cererea de gaze și GNL va crește, ceea ce va spori concurența dintre Asia și Europa pentru livrările spot, spun analiștii, informează oilprice.com.

În plus, vremea în Europa a fost mai blândă decât de obicei pentru perioade îndelungate până acum în această iarnă, permițând un consum mai mic de gaze pentru încălzire și generarea de energie.

Este departe de a fi sigur că Europa, și emisfera nordică în ansamblu, vor avea temperaturi blânde iarna viitoare.