Cei peste 1 milion de români care locuiesc în Spania primesc cea mai bună veste. Dacă în România facturile le gaze și electricitate au explodat, Spania în schimb va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice.

Aceste măsuri fac parte din pachetul menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez. Totodată, aesta a mai subliniat faptul că i se pare inacceptabil ca firmele să profite de prețurile ridicate.

”Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate”, apreciază premierul spaniol.

În același timp, el a mai menționat că profiturile extraordinare vor fi transferate către consumatori, iar taxa specială pentru electricitate va fi și ea redusă.  “Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul.

Cum reușește Spania să micșoreze facturile

În ceea ce privește redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi, potrivit premierului, aceasta va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Amintim faptul că românii reprezintă în mod oficial cea mai mare minoritate din Spania, peste 1.000.000 de conaționali locuind cu acte în regulă în statul iberic și care se vor bucura de toate aceste măsuri. Ele ar urma să să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid.

De menționat este faptul că analiștii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului. Totodată, măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Trebuie subliniat faptul că majorarea prețurilor la gazele naturale vine în contextul cereriii

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.