”Sacrificiile sunt necesare ca să asigurăm tinerilor un viitor, este obiectivul nostru şi angajamentul de la care nu putem să ne sustragem”, a declarat el. Italia, care se află împreună cu alte ţări din zona euro în vizorul pieţelor financiare, a adoptat recent un sever program de austeritate ce prevede sacrificii pentru numeroase categorii sociale.
‘Nimeni, nicio pătură socială, nu se poate sustrage în prezent angajamentului de a contribui la însănătoşirea finanţelor publice pentru a evita prăbuşirea financiară a Italiei”, a adăugat şeful statului. ‘Sacrificiile nu vor fi inutile’, a menţionat Napolitano, ‘în special dacă economia va începe să crească’.
În urmă cu o săptămână, Parlamentul de la Roma a adoptat un sever pachet de măsuri anticriză.Alcătuit din măsuri de reducere a deficitului cu circa 20 de miliarde de euro, acest plan, contestat de sindicate, înăspreşte regimul sistemului de pensii şi prevede majorarea impozitelor în special pentru bunurile imobiliare până în prezent puţin afectate, pentru a-i supune taxelor pe italienii cei mai înstăriţi