Nursultan Nazarbaev este cunoscut ca fiind “părintele” independenței, iar acesta speră că intervenția sa îi va consolida poziția actualului președinte.

În ultimele zile circulau zvonuri potrivit cărora Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a luat calea exilului împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale, din motive de securitate, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

„Elbașî (.r. – părintele naţiunii) se află la Nur-Sultan, capitala kazahă. Poartă diverse consultări şi se află în contact direct cu preşedintele”, a declarat Aidos Ukibai, purtător de cuvânt al fostului şef de stat, citat de agenţia de presă rusă Interfax. Potrivit acestuia, Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019, a purtat în ultimele zile mai multe convorbiri telefonice cu lideri ai ţărilor „prietene”.

„Elbașî îi sună pe toţi să strângă rândurile în jurul preşedintelui Kazahstanului pentru a depăşi provocările actuale şi a garanta integritatea ţării noastre”, a declarat Ukibai.

Demisie din cauza protestelor violente

După ce a demisionat din funcţia de şef al statului, Nazarbaev a condus Consiliul de Securitate, funcţie la care a renunţat la 5 ianuarie, odată cu izbucnirea actualelor proteste. Printre sloganurile strigate în aceste zile de manifestanţi figurează şi formula deja tradiţională „Shal, ket!” (Cară-te, moşule! – n.r).

Rudele sale, care au strâns o avere uriaşă în interiorul şi în afara ţării, au acuzat forţele de securitate că au pus la cale o lovitură de stat, scrie EFE, care aminteşte că fostul şef al Comitetului de Securitate Naţională (CSN), Karim Masimov, a fost arestat pentru înaltă trădare.

Fostul consilier prezidenţial Ermuhamet Ertisbaev l-a acuzat pe Masimov că a ascuns ani la rând existenţa unor tabere de antrenament, unde ar fi fost instruiţi participanţii la actualele proteste antiguvernamentale. „Este o îngrozitoare crimă de stat”, a spus Ertisbaev.

Zeci de victime în urma protestelor

Zeci de protestatari și 18 ofițeri au murit, în timp ce sute de oameni au fost răniți și peste 3.000 arestați de la izbucnirea celor mai ample proteste antiguvernamentale din fosta republică sovietică, din 1990 până acum, proteste care au pornit duminică seara de la majorarea prețului la carburanți și s-au extins rapid pe fondul nemulțumirilor generale față de regimul autoritar al lui Tokayev.

În prezent, autoritățile de la Almatî susțin că situația a fost stabilizată, fostul șef al securității și fost premier fiind reținut pentru trădare, în vreme ce președintele Tokayev i-a mulțumit din nou lui Vladimir Putin pentru intervenție.