"Fără contribuţia imigranţilor la economia ţării, povara datoriei devine tot mai greu de susţinut. Imigranţii reprezintă o energie vitală de care Italia are nevoie şi cine nu înţelege importanţa acestui fenomen şi cât de necesară este contribuţia imigranţilor, înseamnă că nu vede realitatea", a spus preşedintele italian citat de La Repubblica.
Napolitano a amintit că, pe lângă faptul că populaţia Italiei este mai bătrână fără imigranţi, ţara ar avea şi mai puţine oportunităţi de creştere economică.
"În Italia se află peste jumătate de milion de copii ai imigranţilor, în şcolile noastre învaţă 700.000, însă puţini sunt cei care obţin cetăţenie. Dacă noi ne dorim ca nepoţii şi strănepoţii imigranţilor noştri de afară să ţină legătura cu Italia, nu le putem cere imigranţilor din Italia să-şi ignore propriile origini", a subliniat Napoletano.
"Important este că ei vor să trăiască aici şi să facă tot posibilul să respecte limba, valorile naţionale şi legile ţării noastre. Practic, ei îşi exprimă dorinţa de a deveni italieni, iar noi nu trebuie să dezamăgim nu trebuie să-i dezamăgim", a mai spus preşedintele italian.