Așadar, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a confirmat că a inițiat procedura de revocare din funcţie a directorului ICR Londra, Catinca Maria Nistor.

„N-am dorit să fac eu acest anunţ, dar, având în vedere că informaţia a apărut în spaţiul public, da, confirm că am iniţiat această procedură”, a declarat Liviu Jicman pentru agerpres.ro

Preşedintele ICR nu a oferit informații cu privire la motivele din spatele deciziei

În schimb, preşedintele ICR a refuzat orice comentariu legat de motivele acestei decizii, afirmând că mai multe detalii „vor putea fi discutate după ce se va lua o decizia”, potrivit sursei menționate.

Potrivit prevederilor legale, propunerile preşedintelui ICR trebuie avizate de Comisiile cultură şi de politică externă ale Senatului.

Decizia preşedintelui ICR ar fi venit după mai multe controverse publice

„Nu comentez, pentru că niciodată nu am comentat înainte de decizia Senatului propunerile pe care le-am înaintat, fie ele de numire sau de revocare, prin urmare nu vreau să o fac nici acum”, a mai spus Liviu Jicman.

Conform unor informaţii apărute în presă, decizia preşedintelui ICR, survine mai multor „controverse publice” în care Catinca Maria Nistor, ar fi fost implicată de când conduce filiala din Londra.

Șefa ICR Londra a cântat „Mocirița” de 1 martie

În altă ordine de idei, amintim că șefa Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor, a cântat într-un spectacol organizat de ICR cu ocazia zilei de 1 Martie.

Potrivit ONG-ului My Romania Community, o organizație românească din Marea Britanie, evenimentul a avut loc la Londra și s-a numit ”Spring Awakening – Dazzling Cello Recital by Andrei Cavassi”.

De asemenea, violoncelistul Andrei Cavassi a susținut „un recital miercuri, 1 martie 2023, de Mărțișor, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra”, iar programul a inclus „lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, continuând cu Mocirița sau Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu, până la Ave Maria sau la piese de Aerosmith, Coldplay și Trooper”, conform informațiilor publicate pe site-ul ICR România.

Într-o înregistrare video publicată pe Youtube de ONG-ul My Romania Community apare și șefa ICR Londra Catinca Maria Nistor. Ea cântă alături de violoncelistul Andrei Cavassi melodia „Mocirița”.