Catinca Nistor, făcută praf de Ion Cristoiu: „E plutitoare, habar nu are de nimic”

În cadrul podcastului „Cristache și Cristoiu”, publicat luni pe canalul de Youtube EVZ Capital, Ion Cristoiu a explicat cum Catinca Nistor, o tânără necalificată, a devenit directoarea Institutului Cultural Român (ICR) de la Londra. Potrivit spuselor sale, acest caz „arată dezastrul românesc din ultimii 30 de ani.” În prezent, partidele politice nu mai fură bani, ci dau posturi importante unor oameni necalificați.

„O tipă fără nicio valoare care a ajuns directoare ICR la Londra cere să i-se dea cu o chirie de 6.500 de lire în buricul târgului. Începe Libertatea o campanie, la prima dezvăluire ei au cerut și părerea MAE (Ministerului Afacerilor Externe) și MAE a spus că nu e nicio problemă. Campania a continuat, a intervenit și USR cu scandal, iar atunci ICR a dat un comunicat că domnișoarei i s-a reziliat contractul și că se va analiza condițiile în care a fost semnat contractul de închiriere

În momentul în care MAE a anunțat că s-a renunțat la contractul acela, înseamnă că era ceva greșit. Era normal să spună și cine e dat afară pentru că cineva a fost de acord cu contractul acela. Acest caz arată dezastrul românesc din ultimii 30 de ani. Partidele nu mai fură, ci dau posturi. ICR din Londra are o foarte mare importanță, ca să ajungi director acolo, trebuie să fii cel puțin traducător al lui Shakespeare, trebuie să fi fost cunoscut în Anglia ca unul care a tradus cărți importante, sau să fii o mare personalitate în România.

Domnișoara a terminat dreptul la o universitate privată. Ca ea să ajungă directoare acolo unde nu avea niciun rost, trebuia ca ea să fie propusă de Jigman, directorul institutului care a fost impus de Iohannis. Trebuia întrebat Jigman de ce a fost propusă. MAE și Ministerul Culturii au semnat ca ea să fie directoare, trebuiau întrebați de ce au semnat. S-a ajuns apoi la comisia senatorială de cultură unde sunt toate partidele, inclusiv USR. Toată lumea i-a dat votul de trecere, în ciuda prestației lamentabile”, a declarat, luni, Ion Cristoiu.

„Este vorba despre o decizie care a trecut pe la 14 inși, în comunism era imposibil ca această decizie să nu se oprească undeva. În cazul de față mă întreb ce pile a avut domnișoara asta de a trecut de 14 inși?”, a adăugat el.

Potrivit spuselor sale, termenul de prostocrație nu se referă la proști, ci la oamenii nepotriviți în anumite posturi. „Ca Nistor sunt sute, mii, e plutitoare, habar nu are de domeniu, habar nu are de nimic”, a zis celebrul jurnalist.

Cazul Catincăi Nistor este un caz de moțiune de cenzură

Ion Cristoiu a avertizat că acest caz este un caz de moțiune de cenzură.

„Problema este cum ajuns acolo și cum de a cerut ea asta. Acești oameni ar trebui să împingă înainte, dar se ajunge la situații din astea în care se dau funcții așa… la nepoate.  În Occident, atunci când vine o administrație, un partid la putere, dar oamenii aia sunt oameni buni, la noi nu e așa.

Teoria că ar fi fost numită pentru că tatăl ei ar fi fost șef de lojă masonică e o prostie. Nu pot fi decât doar explicații: este sub acoperire și șefa rezidenței de acolo, ori a venit ordinul de la Iohannis. Dar și cu șefia rezidenței avem o problemă, dacă trimiți pe cineva sub acoperire, trimiți un om de cultură, să nu ridice suspiciuni”, a explicat el.

Din punctul său de vedere, acest caz trebuia analizat deoarece în el se găsește „această chestie blestemată pentru că avem toate mecanismele să nu se întâmple și totuși au semnat 14 inși”.