Împins de o fervoare separatistă şi în conflict deschis cu Madridul, Artur Mas a provocat alegeri anticipate în această regiune din nord-estul Spaniei, prevăzute să se desfăşoare duminică.

Nici în cadrul partidului său, CiU (Convergencia i Unió, dreapta naţionalistă moderată), independenţa nu mai stârneşte în prezent temeri, iar cuvântul se afla pe buzele tuturor atunci când Artur Mas a rămas ferm pe poziţia în privinţa unui "stat suveran".

"In-de-pendancia", "Mas presidente", au strigat simpatizanţii săi, purtând numeroase steaguri, mai ales catalane şi europene, dar şi separatiste, la Palatul Sant Jordi, un fost stadion olimpic cu 18.000 de locuri, plin până la refuz.

Mas a denunţat din nou "umilinţa" pe care au resimţit-o catalanii în 2010 Tribunalul Constituţional de la Madrid a anulat o parte din noul statut de autonomie al regiunii, obţinut în 2006.

Artur Mas, care solicită pentru Catalonia o autonomie bugetară extinsă, a convocat aceste alegeri cu speranţa de a obţine pentru coaliţia sa, CiU, majoritatea absolută în parlamentul de la Barcelona.

În cazul victoriei, el şi-a luat angajamentul să organizeze în termen de patru ani un referendum asupra independenţei Cataloniei.
Sursa: Agerpres