Potrivit Afp, Charles Michel, le-a cerut miercuri celor 27 state membre UE ”să accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus, în condiţiile în care Cipru tocmai a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului, informează agerpres.

„Persecuţia politică din Belarus, care include detenţii din motive politice şi exil forţat (al opozanţilor) trebuie să înceteze (…) Fac apel la accelerarea procesului sancţiunilor”, a postat pe Twitter Charles Michel.

„Autorităţile belaruse trebuie să elibereze deţinuţii politici şi să le lase cetăţenilor lor dreptul la libertate de exprimare şi de reuniune”, a adăugat el.

Au dat acordul

Totodată, miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Consiliul UE a stabilit o listă de nume împotriva cărora urmau să fie instituite interdicţii de intrare şi îngheţarea averilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume.

Totuși, potrivit acestor surse, Cipru a transmis, în cadrul unei reuniuni de miercuri, că nu poate încă să-şi dea acordul pentru sancţiunile împotriva Belarus, ceea ce blochează adoptarea de astfel de măsuri care necesită unanimitate. Nicosia cere practic ca măsuri comparabile să fie luate mai întâi împotriva Turciei în criza din Mediterana de Est.

În 16 şi 23 august, în capitala belarusă au ieşit pe străzi aproape 100.000 de persoane, la cele mai mari proteste din istoria ţării. Duminică, aproape 400 de sportivi belaruşi s-au alăturat contestatarilor preşedintelui, publicând un apel la organizarea de noi alegeri.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare inedită de contestare după alegerile de la 9 august, care l-au dat câştigător cu 80% din sufragii şi pe care opoziţia le-a denunţat ca fiind frauduloase.