„În ceea ce priveşte tensiunile din Mediterana de Est, mâine, la reuniunea în format Gymnich din Berlin, voi reitera faptul că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să continue să arate solidaritate cu Grecia şi Cipru şi, în acelaşi timp, să încurajeze din plin dialogul paşnic dintre părţi către o rezolvare şi dezescaladare a conflictului, în concordanţă cu dreptul internaţional”, a transmis Bogdan Aurescu, potrivit agerpres.ro

Un schimb de opinii cu privire la relaţiile UE – Turcia

Miniştrii vor avea, în cadrul reuniunii de la Berlin, un schimb de opinii cu privire la relaţiile UE – Turcia, în contextul menţinerii tensiunilor în Mediterana de Est, pentru a identifica soluţii de depăşire a blocajului actual şi de a reflecta asupra viitorului relaţiilor UE cu acest partener strategic.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe va reitera importanţa solidarităţii europene şi necesitatea identificării de soluţii prin mijloace exclusiv paşnice şi a angajării părţilor în negocieri pe baza intereselor lor legitime, cu respectarea dreptului internaţional, transmite MAE.

Participarea lui Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe. Pe agenda de discuții a fost inclusă situaţia din Mediterana de Est şi Belarus.

Legat de situaţia din Mediterana de Est, miniştrii europeni au dezbătut posibile soluţii pentru detensionarea situaţiei generate de disputele privind delimitările şi forajele maritime din această zonă. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, alături de ceilalţi miniştri care au luat cuvântul, solidaritatea faţă de Grecia şi Cipru şi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de tensiunile recente, făcând apel la calm, dezescaladare şi dialog direct între părţi.

Acesta subliniat sprijinul României pentru acest proces, evidenţiind expertiza ţării noastre în domeniul delimitărilor maritime şi capacitatea de a înţelege particularităţile regiunii. A arătat în acest context că orice soluţie trebuie găsită prin mijloace exclusiv paşnice, prin negociere pe baza intereselor legitime ale părţilor şi a dreptului internaţional aplicabil sau prin utilizarea instanţelor internaţionale, cum este Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

A informat totodată despre dialogul telefonic cu omologul său turc din data de 13 august şi a exprimat sprijinul pentru iniţiativele în curs de natură a facilita dialogul părţilor implicate.

Trebuie menționat că şeful diplomaţiei române a reiterat utilitatea menţinerii unui dialog constructiv între Uniunea Europeană şi Turcia, care rămâne un partener-cheie şi un vecin strategic al UE. Oficialul român s-a alăturat omologilor din statele membre ale UE şi Înaltului Reprezentant Josep Borrell în concluziile potrivit cărora avansarea spre o soluţie trebuie să se bazeze pe solidaritate, negociere directă între părţi şi dezescaladare imediată a tensiunilor.

Ministrul român al afacerilor externe a exprimat o preocupare aparte faţă de violenţele din Belarus urmare alegerilor prezidenţiale din 9 august, evaluând ca fiind inacceptabilă degradarea situaţiei drepturilor omului în această ţară şi nerespectarea standardelor electorale.

De asemenea, a făcut apel la încetarea imediată a violenţelor împotriva protestatarilor paşnici, la eliberarea persoanelor deţinute ilegal în urma protestelor post-electorale şi a susţinut iniţierea unui dialog de substanţă între guvern, opoziţie şi societatea civilă, ca singura soluţie pentru reducerea tensiunilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat și că trebuie identificate cele mai bune modalităţi pentru a demonstra solidaritatea şi sprijinul UE cu şi faţă de cetăţenii din Belarus şi pentru a sprijini societatea civilă din Belarus. A subliniat în acelaşi timp că este necesar ca UE să-şi menţină poziţionarea de principiu faţă de situaţia din Belarus, ceea ce presupune, astfel cum au arătat şi alţi omologi în cadrul dezbaterii, inclusiv demersuri de sancţionare a celor responsabili de violenţele împotriva cetăţenilor paşnici.