Într-o declaraţie pentru postul naţional belgian VRT, Van Rompuy, aflat la Washington pentru Summitul UE-SUA, a apreciat că "euro este un proiect care a mobilizat multă energie" şi a adăugat că există multă voinţă politică pentru depăşirea situaţiei actuale, marcată de criza datoriilor suverane. "Înainte aveam o zonă euro în care doar unele ţări erau vizate (de criză), dar între timp lipsa de încredere a sporit ca niciodată, astfel încât întreaga zonă euro este acum atinsă", a recunoscut totuşi oficialul UE.

Van Rompuy a mai subliniat că şi SUA întâmpină probleme, având un deficit bugetar semnificativ şi o datorie publică ridicată. Mai mult, într-o declaraţie dată publicităţii în urmă cu câteva zile, Herman Van Rompuy afirma că atât UE, cât şi SUA trebuie să adopte măsuri pentru a trata pe termen scurt punctele vulnerabile în materie fiscală şi financiară.

"Împreună vom vedea cum putem folosi relaţiile economice foarte solide pentru a susţine creşterea şi a crea locuri de muncă pe ambele părţi ale Atlanticului. În plus, vom mai discuta chestiunile de pe agenda internaţională unde UE şi SUA au cooperat intens de la ultimul nostru summit – situaţia din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi vecinătatea estică a UE", a explicat Van Rompuy.

Agerpres