Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat ca pretul alimentelor va ramane peste nivelul din 2004 cel putin pana in 2012. Acesta a mai adugat ca pretul gazelor va ramane de asemenea ridicate si volatile.

Zoellick a mai declarat ca in cazul in care preturile alimentelor si ale energiei sunt “intr-o zona periculoasa”, este nevoie de 10 miliarde dolari cu care sa fie ajutata populatia din tarile sarace din intreaga lume.

Scumpirea petrolului si alimentelor a intensificat inflatia de pe toatele pietele internationale, in acelasi timp cu o incetinire a cresterii economice.

La inceputul saptamanii, liderii prezenti la summitul G8 din Japonia au decis ca este nevoie sa combata inflatia de pe pietele internationale si mai ales preturile mari la petrol si la produsele alimente.

„Cred ca declaratia privind siguranta alimentara a fost una buna, dar provocarea consta in aplicarea acesteia”, a spus presedintele Bancii Mondiale.

„In timpul reuniunii am incercat sa evidentiez ca ne aflam intr-o zona de pericol din punctul de vedere al scumpirii alimentelor si combustibililor si sa arat ca este nevoie de resurse suplimentare”, a adaugat Robert Zoellick.

Sursa: Reuters