‘Mesajul BCE este: nu năruiţi progresele pe care le-aţi făcut’, a afirmat Mario Draghi cu ocazia conferinţei sale de presă lunare, vorbind de această dată la Bratislava. ‘Nu există nicio îndoială că au fost făcute progrese semnificative’, a adăugat el.

Redresarea finanţelor publice în care s-au angajat mai multe ţări din zona euro se traduce printr-o contracţie a economiei ‘pe termen scurt şi mediu’, a recunoscut el, în condiţiile în care în Europa are loc la ora actuală o dezbatere aprinsă cu privire la consecinţele politicilor de austeritate şi la o posibilă altă cale.

‘Ceea ce trebuie făcut este să luăm măsuri care să amelioreze această contracţie’, a explicat Draghi, mai exact ‘să consolidăm /bugetele/ reducând cheltuielile şi nu prin creşterea impozitelor’.

‘Din păcate’, în mai multe ţări europene forţate să prezinte rapid programe de consolidare a bugetului lor, ‘pe fondul urgenţei, majoritatea au crescut impozitele, într-o regiune a lumii unde fiscalitatea era deja foarte ridicată’, a constatat italianul. Acum că în anumite ţări guvernele s-au schimbat şi că primele reforme au început să-şi aducă roadele, ‘această situaţie ar putea fi reechilibrată’ printr-o reducere a cheltuielilor publice, a sugerat el.

SURSA: Agerpres