Presa bulgară e îngrijorată că nu va mai putea depinde de colaborarea cu România în ceea ce privește procesul de aderare la Schengen.

Olanda a ținut cele două țări la porțile Schengen

Uniunea Europeană nu va aloca fonduri Bulgariei pentru a construi un gard mai solid de-a lungul graniței cu Turcia, dar România poate construi Bulgariei un gard gratuit de-a lungul frontierei comune, în Dobrogea. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăsat să se înțeleagă că Bruxellesul nu se opune ca statele să se ajute reciproc în ceea ce privește securizarea frontierelor, relatează publicația bulgară Sega.

Așadar, spre surprinderea Bulgariei, România aproape că s-a sustras din tandemul cu aceasta pe drumul său spre aderarea la Schengen. Conform sursei citate, dintre cele două obstacole care ne țin în afara zonei, ea a depășit unul, dar puține persoane în Bulgaria au observat ce s-a întâmplat. Astdel Olanda a fost de acord cu primirea României în Schengen, iar problema cea mare a rămas a fi Austria. Succesul României se datorează atât strategiei sale pe termen lung de a se distanța de Bulgaria în îndeplinirea criteriilor pentru Schengen, cât și unei mișcări diplomatice abile din ultimele zile.

De asemenea, Olanda a ținut cele două țări la porțile Schengen, pentru că, în anul 2011, a adăugat la criteriile tehnice încă unul politic – statul de drept. În timp ce Bulgaria a insistat că o astfel de cerință este irelevantă, România se străduia să-și schimbe imaginea în acest sens. Și acesteia nu îi convine că i se emit pretenții în afara criteriilor tehnice, prevăzute de legislația UE, dar și-a dat seama că, cu eticheta uneia dintre cele mai corupte țări din UE, nu este convingătoare ca și candidată pentru spațiul Schengen.

România s-a remarcat cu performațe deosebite în lupta împotriva corupției

De aceea, România a început să facă eforturi și să trimită la închisoare sute de corupți de rang înalt, inclusiv foști prim-miniștri, miniștri, magistrați, primari, oameni de afaceri etc. În tot acest timp, Bulgaria nu a reușit să raporteze la Bruxelles niciun nume de hoț condamnat de la nivelurile înalte ale puterii. În contrast, România s-a remarcat cu performațe deosebite în lupta împotriva corupției. Astfel, Olanda părea nedreaptă să trateze cele două țări în mod egal.

Conform sursei citate, și Haga întrevedea sensul separării acestora. Rămânea ca România să facă un ultim efort, pentru a scutura pomul și a cădea fructele coapte. Acest lucru s-a întâmplat pe 27 ianuarie 2023, când Ministerul de Externe al României a inventat un demers original. A organizat o întâlnire trilaterală, la București, așa cum nu a mai făcut anterior – a miniștrilor de externe din România, Olanda și Franța.