New York Times, care se numără de altfel printre câştigătorii tradiţionali ai premiului, şi-a adjudecat de această dată mai puţine decât în 2010 – când a primit trei – şi în 2009, când a primit cinci. Din cele două care i-au fost atribuite luni, unul le revine jurnaliştilor Clifford Levy şi Ellen Barry, la categoria ‘reportaj internaţional’, pentru seria de articole referitoare la sistemul judiciar din Rusia, iar al doilea lui David Leonhardt, la categoria ‘comentariu’, pentru articolele sale economice, privind bugetul federal şi reforma în sănătate.

La rândul său, Los Angeles Times a primit două premii Pulitzer, unul la mult-râvnita categoria ‘serviciu public’, pentru articolele despre corupţia din rândul funcţionarilor din orăşelul californian Bell, şi al doilea pentru fotografie.

Şi o serie de publicaţii locale au obţinut premii în actuala ediţie. Astfel, de exemplu, Saratosa Herald Tribune a fost recompensat cu un Pulitzer pentru anchetă jurnalistică, iar Amy Ellis Nutt de la Star-Ledger din Newark /statul nord-estic New Jersey/ şi-a adjudecat premiul la categoria ‘magazin’ pentru ancheta sa privind un misterios naufragiu al unui trauler în Atlantic soldat cu şase morţi.

În ce-l priveşte, cotidianul Washington Post, care anul trecut a luat cu un premiu mai mult faţă de New York Times, nu a obţinut decât unul la actuala ediţie, atribuit fotografilor Carol Gut, Nikki Kahn şi Ricky Carioti.

Premiul a fost stabilit prin testament de Joseph Pulitzer (1847-1911), un editor de succes de ziare şi care a menţinut în timpul vieţii o mare rivalitate cu editorul şi magnatul de presă William Randolph Hearst (1863-1951). Este atribuit de asemenea pentru literatură, muzică, poezie, teatru şi istorie.

Juriul este format din 102 persoane care trebuie să acorde 21 de premii, dintre care 14 pentru lucrări de jurnalism, iar restul pentru operele literare şi muzicale difuzate în SUA în ultimul an. Fiecare premiul este însoţit de suma de 10.000 de dolari, cu excepţia celui dedicat Serviciului Public, şi care constă într-o medalie acordată unui ziar, nu unei persoane sau grup, spre deosebire de celelalte distincţii.
SURSA: Agerpres