"Trebuie să o spunem: criza este de fapt criza Bruxellesului. Bruxelles este principalul obstacol în calea căutării unor soluţii bune pentru rezolvarea problemelor economice", a declarat premierul Orban în faţa câtorva mii de simpatizanţi, la Tuşnad (230 km nord de Bucureşti), zonă cu o comunitate maghiară numeroasă.

"Bruxelles pierde săptămâni întregi gândindu-se la dimensiunile cuştilor de găini, la prezenţa jucăriilor în crescătoriile de porci şi crede că odihna gâştelor este o problemă importantă europeană, în timp ce mii de oameni îşi pierd slujbele, văd ducându-se la vale sistemul financiar şi simt că viaţa lor este tot mai grea", a afirmat Orban.

Viktor Orban, care a mai vorbit despre decadenţa Occidentului şi a comparat Bruxellesul cu Moscova, şi-a împărtăşit şi dezamăgirea faţă de Europa de Vest. "În anii 1990, problema era cum să copiem mai bine Occidentul…Dar astăzi vedem că nu este nimic de copiat. Veştile proaste care ameninţă zona euro vin din Occident şi nu există reţete europene pentru gestionarea crizei", a adăugat el.

Pe 27 iulie, şeful guvernului conservator ungar a declanşat vii reacţii politice, după ce a "sperat că nu va fi necesară instaurarea unui nou sistem în locul democraţiei". "Sperăm că nu va fi nevoie să instaurăm un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice şi de idei noi", a declarat el la Budapesta.