Autorităţile insistă că organizarea alegerilor nu vor implica un risc suplimentar, atât timp cât vor fi respectate regulile, aceleaşi care au fost impuse şi pentru alegerile locale. Joi seara, premierul Orban a transmis că prin organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie nu există un risc suplimentar de răspândire a COVID-19, dacă vor fi respectate regulile impuse în acest sens atât în campania electorală, cât şi în ziua exercitării votului.

„După părerea mea (…), campania electorală dacă este organizată cu respectarea regulilor care sunt prezente în Hotărârea de Guvern, care au fost, de altfel, regulile şi în campania pentru alegerile locale, nu există un risc suplimentar de răspândire.

Dacă toţi candidaţii care îşi fac campanie şi echipele care îi însoţesc poartă mască, nu se apropie de oameni, vorbesc de la o distanţă rezonabilă, respectă numărul de persoane maxim la evenimente, gândiţi-vă că am redus la 20 de persoane indoor şi la maxim 50 de persoane outdoor, numărul maxim de participanţi la evenimentele electorale”, a spus Ludovic Orban, răspunzând la întrebarea dacă ia în calcul amânarea datei alegerilor parlamentare în condiţiile în care numărul cazurilor de COVID-19 va creşte.

„E ca şi cum te-ai duce la farmacie sau te-ai duce la un magazin”

Şeful Guvernului a insistat că „respectarea regulilor nu duce la creşterea riscului de răspândire a virusului”.

Ludovic Orban a mai declarat că pe 6 decembrie se vor lua aceleaşi măsuri de prevenire ca şi la alegerile locale, iar mersul la vot va fi similar pentru români cu a merge la farmacie sau la orice magazin, scrie Agerpres.

„Mai mult decât atât, organizăm ziua votului aşa cum am organizat-o şi la alegerile locale, astfel încât să nu existe un risc de răspândire a virusului odată cu exercitarea dreptului de vot de către cetăţeni. Ceea ce chiar nu există.

E ca şi cum te-ai duce la farmacie să-ţi cumperi un medicament sau te-ai duce la un magazin, aşa e şi cu mersul la vot. Dacă ai mască, dacă păstrezi distanţa când stai în aşteptare ca să votezi, nu există risc de răspândire a virusului”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă organizată după ce a participat la depunerea jurământului de către primarul ales al municipiului Constanţa şi de preşedintele ales al Consiliului Judeţean Constanţa, liberalii Vergil Chiţac şi Mihai Lupu.