Acest apel a fost lansat în finalul unei reuniuni telefonice la care au luat parte, pe lângă premierul grec, liderul grupului S&D din PE, Martin Schulz, politiciana franceză Martine Aubry, noul ministru de externe finlandez Erkki Tuomioja şi omologul său irlandez Eamon Gilmore.

"Este timpul ca guvernele din zona euro să-şi afirme întâietatea pe pieţele financiare şi să ceară statelor măsuri curajoase şi ferme", se arată într-o declaraţie a grupului.
Printre măsurile propuse sunt "o agenţie de stabilitate pentru restructurarea datoriei statelor din zona euro, care să asigure în acelaşi timp corectarea unui stat a cărui economie riscă să-şi piardă stabilitatea".

"În acest sens, zona euro ar putea beneficia de pe urma emiterii de euroobligaţiuni", se precizează în declaraţie, care mai propune o taxă europeană pe speculaţii pentru a ridica nivelul încasărilor la buget fără a le face rău cetăţenilor de rând, dar şi o reformă financiară care să limiteze puterea agenţiilor de rating. Responsabilii din S&D susţin de asemenea crearea unei agenţii de rating europene independente.
Sursa: Agerpres