Vineri, 12 martie, Ministerul Mediului a lansat în România campania „Vinerea Verde”, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, transmis reprezentanţii Ministerului.

„Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Premierul Florin Cîţu s-a alăturat demersului

Prim-ministrul Florin Cîţu a mers pe jos, vineri, până la Guvern, alăturându-se astfel campaniei privind reducerea poluării în marile oraşe.

Cîţu le-a spus jurnaliştilor care l-au aşteptat la una din intrările în Guvern că a venit „exclusiv pe jos” de acasă până la Palatul Victoria. Şeful Guvernului a adăugat că i-a luat aproximativ 15 minute să ajungă la muncă.

„Fac acest lucru foarte des, îmi pare bine că nu ştiţi de fiecare dată când fac acest lucru, că aţi atrage prea mult atenţia”, a declarat, vineri, Florin Cîţu.

Nu toţi angajaţii de la Guvern au renunţat la maşină astăzi

Prim-ministrul spune că nu a simţit frigul de afară, iar jurnaliştii i-au spus că au fost angajaţi de la Guvern care au venit cu maşina la serviciu în această zi.

„Nu, nu este frig, este ok. Sigur, se vor adapta în perioada următoare, este o zi mai răcoroasă, să spunem, pentru această perioadă, dar să spunem că lunile următoare vor veni pe jos, vinerea, cu toţii”, a declarat Cîţu.

Întrebat dacă foloseşte şi mijloace de transport alternative, cum ar fi bicicleta, el a spus: „Nu, cu bicicleta nu, mai folosesc metroul din când în când”.

Bucureştiul va deveni un oraş mai prietenos pentru biciclişti

Premierul Florin Cîţu a recunoscut că se pot face îmbunătăţiri pentru ca Bucureştiul să devină un oraş mai prietenos pentru biciclişti: „Va fi mai prietenos pentru biciclişti, sunt sigur acum că avem un nou primar general care susţine acest mod de transport”.

El a adăugat, totodată, că transportul în comun de suprafaţă este o opţiune în acest moment pentru bucureşteni.

„La Bucureşti deja se va reînnoi parcul pentru tramvaie, deci sigur se va îmbunătăţi situaţia”, a declarat şeful Guvernului.

Sursă foto: captură video