Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, vine cu un anunţ extraordinar pentru toţi românii. Transportul în comun ar putea deveni gratuit vinerea în România. Care sunt condiţiile?

O nouă campanie pentru o Românie mai puţin poluată

Tanczos Barna a oferit detalii despre această iniţiativă cu ocazia lansării Campaniei „Vinerea Verde-Stop! Azi, maşina stă pe loc!”, o iniţiativă care îşi doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară.

Prin intermediul campaniei se va introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea sa cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos.

„Am ales ziua de vineri pentru că este de foarte multe ori zi scurtă, este oricum casual şi există deja acest obicei de a nu mai veni cu cravată, de a nu mai veni la ‘patru ace’ şi atunci pentru toată lumea poate să fie o alternativă mai lejeră varianta cu deplasarea cu alte mijloace de transport”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Discuţii cu primăriile pentru a oferi gratuitate vinerea

Ministerul Mediului va propune primăriilor să ofere gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri. „Aşa zisele pierderi, cu siguranţă vor fi compensate în celelalte zile ale săptămânii”, este sigur Tanczos Barna.

„Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri.

Cred că am avea un impact pozitiv şi cu privire şi la celelalte zile ale săptămânii când va creşte cu siguranţă numărul persoanelor care vor alege mijloace de transport în comun şi aşa zisele pierderi, sau banii care nu se mai plătesc pe bilete în zilele de vineri, cu siguranţă vor fi compensate în celelalte zile ale săptămânii prin creşterea numărului persoanelor care vor alege soluţii alternative de transport.

Aceste măsuri ar trebui să ducă în primul rând la reducerea poluării în marile oraşe şi cu siguranţă vom avea susţinere şi din partea instituţiilor publice”, susţine Tanczos Barna.

Angajaţii Ministerului Mediului vor folosi mijloace alternative de transport pentru a ajunge la muncă

Exemplul va fi dat de reprezentanţii Ministerului Mediului, care vor implementa încă din prima zi de “Vinerea verde” acest program.

„Am avut o discuţie preliminară şi la nivelul Guvernului. Astăzi vom mai prezenta o dată în cadrul şedinţei de Guvern iniţiativa Vinerea verde. Colegii, miniştrii, membrii Cabinetului au făcut deja calculele şi socotelile cine cu ce va veni la muncă peste două zile, în prima zi de vinerea Verde.

Exemplul va fi dat de Ministerul Mediului, o instituţie cu peste 20.000 de angajaţi la nivel naţional, nu ministerul în sine, ci instituţiile subordonate, vor implementa încă din prima zi de Vinerea verde acest program şi vor propune angajaţilor ca vineri să vină prin alte metode, alte mijloace de transport, alte mijloace de deplasare la locul de muncă”, a mai declarat, miercuri, Tanczos Barna.