Orice persoană care ajunge ilegal în Marea Britanie va fi împiedicată să rămână, a declarat premierul Rishi Sunak într-un interviu publicat duminică, înaintea adoptării unei noi legislații care se așteaptă să fie prezentată săptămâna viitoare.

Sub presiunea propriilor parlamentari pentru a găsi o soluție la fluxul de migranți care sosesc în Marea Britanie peste Canalul Mânecii dinspre Europa, Sunak a făcut din oprirea ambarcațiunilor mici una dintre cele cinci priorități cheie.

Refugiații nu vor putea rămâne în Marea Britanie

„Nu faceți nicio greșeală, dacă veniți aici ilegal, nu veți putea rămâne”, a declarat Sunak.

O nouă lege care să abordeze această problemă urmează să fie prezentată marți, după ce anul trecut peste 45.000 de persoane au făcut această traversare periculoasă, relatează Reuters. 

Anul trecut, fostul prim-ministru Boris Johnson a convenit asupra unui acord pentru a trimite în Rwanda zeci de mii de migranți, mulți dintre aceștia făcând călătoria din Afganistan, Siria sau alte țări care suferă de război, la peste 6.400 de kilometri (4.000 de mile) distanță.

Guvernul britanic vrea să reducă numărul de migranți

Politica s-a confruntat cu o bătălie juridică după ce primul zbor de deportare planificat a fost blocat de o ordonanță de ultim moment acordată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În decembrie, Înalta Curte de la Londra a declarat că această politică este legală, însă opozanții încearcă să facă apel la acest verdict.

Întrebat la Sky News dacă celor care sosesc ilegal în Marea Britanie li se va interzice să ceară azil, ministrul Chris Heaton-Harris a declarat: „Cred că da, da. În cazul în care oamenii vin ilegal în această țară, atunci ei vor fi deportați sau trimiși undeva, cum ar fi Rwanda”.

Întrebat despre modul în care solicitanții de azil vor putea să se refugieze, Heaton-Harris a spus: „Nu este nevoie de un răspuns. Sunt destul de sigur că vor exista mai multe rute sigure și legale”.

Economia britanică este în recesiune

PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 0,5% în decembrie, pe măsură ce economia a stagnat în ultimul trimestru al anului 2022, evitând o recesiune tehnică, dar creşterea costului vieţii şi înăsprirea politicii monetare creează factorii contrari persistenţi pentru creştere.

Banca Angliei estimează că economia a intrat în primul trimestru din 2023 într-o recesiune superficială de cinci trimestre. Cu câţiva ani în urmă, un astfel de acord privind Brexit ar fi avut un impact substanţial asupra pieţelor. Analistul Jordan Rochester a declarat că, în ciuda semnificaţiei sale politice, acordul nu se va trece imediat în preţurile pieţei şi că traderii au în prezent alte priorităţi.