Premieră în China!

Presa de stat din China a informat duminică, 14 martie, că astronauții chinezi vor rămâne pe Lună perioade lungi de timp pentru a efectua cercetări ştiinţifice. Acest lucru va fi realizat după ce China va înfiinţa o staţie de cercetare lunară, transmite presa de stat, citându-l pe autorul programului lunar al Chinei, conform reuters.com

China a planificat o serie de misiuni fără echipaj în acest deceniu, inclusiv crearea unei baze robotice pentru a explora regiunea polară sudică a Lunii, înaintea debarcărilor cu echipaj.

China nu va fi departe de realizarea debarcărilor cu echipaj

„Dacă proiectul staţiei de cercetare lunară este implementat cu succes, China nu va fi departe de realizarea debarcărilor cu echipaj”, a spus Wu Weiren, proiectantul şef al programului de explorare lunară din China.

Săptămâna trecută, China şi Rusia au semnat un prim pact pentru înfiinţarea unei staţii internaţionale de cercetare lunară, dar nu au dezvăluit o cronologie.

„În comparaţie cu astronauţii americani care ar putea sta doar zeci de ore după aterizarea pe Lună, astronauţii chinezi vor rămâne pe Lună o perioadă mai lungă de timp. Va fi o şedere de lungă durată pe Lună, nu o oprire scurtă”, a spus Wu.

China a lansat cu succes o serie de misiuni lunare în ultimii ani, inclusiv o recuperare fără echipaj de roci lunare anul trecut, prima ţară care realizează o astfel de operaţiune din 1976. Dar China rămâne în continuare în urma Statelor Unite în ceea ce priveşte experienţa, expertiza şi tehnologia, scrie sursa menționată.

NASA intenţionează să readucă astronauţii pe suprafaţa Lunii până în 2024. Ultima aterizare cu un echipaj NASA a avut loc în 1972. Rachetele chineze nu au în prezent o forţă suficientă pentru a trimite astronauţii pe Lună, a spus Wu, dar China îşi propune să facă progrese în proiectarea rachetelor în 2021-2025.

În următoarea misiune a Chinei pe Lună, vor fi recuperate eşantioane lunare de la Polul Sud, a spus acesta. Misiunile ulterioare vor implica un studiu detaliat al resurselor de la Polul Sud şi testarea tehnologiilor cheie în pregătirea construcţiei staţiei de cercetare, a spus Wu.

Sursă foto: Dreamstime