Premieră în Rusia

Telescopul respectiv, aflat în construcţie din 2015, a fost conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute de cercetători, conform informațiilor transmise de către afp.com

Numit Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector), telescopul a fost plasat la o adâncime de 750 – 1.300 de metri şi la o depărtare de aproximativ 4 kilometri de malul lacului.

Este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică

Acest mega-detector, măsurând o jumătate de kilometru cub, este format dintr-o serie de linii care cuprind mai multe module optice din sticlă şi oţel, arată sursa menționată.

Modulele optice scanează fundul mării scufundat în întuneric abisal, căutând neutrini, particule cosmice fantomă, extrem de volatile, care pot trece prin întreaga planetă, prin orice fel de materie, fără a interacţiona cu particulele din jur şi fără a se schimba.

Telescopul Baikal va concura cu Ice Cube, un gigantic observator de neutrini îngropat sub gheaţa Antarcticii la o staţie de cercetare americană de la Polul Sud.

Oamenii de ştiinţă din Rusia susţin că telescopul lor este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică. Potrivit informațiilor transmise de către aceștia, Lacul Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, este ideal pentru adăpostirea acestui observator datorită adâncimii sale.

Acest telescop este rezultatul colaborării dintre oameni de ştiinţă ruşi, cehi, slovaci, germani şi polonezi.