În categoria vești bune, se poate nota stabilitatea fluxului de intrări financiare în România, provenind de la românii aflați în străinătate, în jurul cifrei de 3,2 miliarde euro și, de asemenea, estimarea că și în acest an volumele vor fi la același nivel- cu posibile mici variații +/- 2-3%. Toate acestea fac parte din ”Prognosis – Noaptea Predicțiilor”, realizat de DC Communication, pornind de la opiniile managerilor și antreprenorilor. Așadar, conform raportului, industriile diverse continuă adoptarea de noi tehnologii, de la transferul de bani, unde sunt avute în vedere accelerarea serviciilor pe canalele electronice și diversificarea pe platformele online și mobile până la producția industrială.

Mobilitatea este, din nou, unul dintre cuvintele cheie ale anului 2017, tendință care se manifestă de câțiva ani deja și atinge cele mai diverse domenii: media, banking, financiar, industrii etc. Se vor produce noi alinieri la legislația europeană, cum este baza unică de impozitare a profitului – ceea ce va duce la o regândire a politicilor prețurilor de transfer al multinaționalelor care operează în UE. Iată și câteva opinii:

Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services, EY România: ” Nori în segmentul fiscalității”:

*În ciuda avansului spectaculos al economiei din 2016, în 2017 vom avea de-a face cu o creștere a fiscalității: fie că vorbim de creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 10% sau chiar la 16%, fie că vorbim de renunțarea la prognozata reducere de TVA de la 20% la 19%, noul guvern va trebui să facă ceva pentru a echilibra un buget de stat ce pare a porni anul nou în derivă.

*Modernizarea administrării fiscale va bate pasul pe loc și, odată cu plecarea tehnocraților de la ANAF, inspectorii vor reveni la vechile practici abuzive ce vor da mult de lucru consultanților și avocaților de litigii fiscale.

*La nivel european, măsura de adoptare a unei baze unice de calcul a impozitului pe profit va face câțiva pași importanți, în linie cu evoluțiile internaționale împotriva transferului de profituri în paradisurile fiscale, ceea ce va duce la o regândire a politicilor de prețuri de transfer ale multinaționalelor operând în UE.

Daniela Budurea, Country Director România și Bulgaria, Western Union: ”Românii plecați continuă să trimită bani acasă, crește fenomenul de brain drain”

*Transferurile transfrontaliere de bani la nivel global vor continua să crească moderat, cu un ritm de creștere de o cifră. În cazul României, remiterile s-au stabilizat în jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR și vor rămâne în această zonă, într-un interval de +/- 2/3%, fiind influențate de evoluția și impactul Brexitului. Românii din străinătate continuă să trimită bani în țară, familiilor și celor dragi, chiar dacă o fac mai rar pe fondul problemelor economice din țările de adopție.

*Fenomenul noii migrații românești va fi în ușoară descreștere, continuând trendul ultimilor ani. Principalele destinații ale migrației românești vor continua să fie Germania, Marea Britanie și Țările Nordice. Se schimbă profilul migrantului român: tot mai tineri și tot mai mulți din segmentul educat, mulți vizând posturi de specialiști, bine plătite în țările cu industrii mature și solide.

*Ce vom vedea în piața transferurilor de bani: dezvoltare accelerată a serviciilor pe canalele electronice și diversificare a produselor oferite către zone netradiționale – prin soluții adaptate pentru online, mobil sau chiar platforme social; continua diversificare a jucătorilor de nișă și intrarea jucătorilor din domenii adiacente (mobile, social media)  – care converg către piața remiterilor.

 

Ivan Patzaichin, antreprenor social: ”Dezbateri serioase despre starea sportului românesc. Delta Dunării are noi oportunități”

.*Cred că 2017 va fi anul relansării unei necesare dezbateri publice, serioasă și apăsată, despre sportul românesc, de la sportul de masă la pregătirea pentru olimpici.

*Delta Dunării are, în fine, șansa de a își putea croi o viziune de dezvoltare care să fie, simultan, integrată, înțeleaptă, așezată, dar mai ales rezultată prin consultare și colaborare. Mecanismul ITI – care oferă bani europeni, dar nu ți-i bagă și în pungă – va încuraja comunitățile din Deltă să-și identifice obiectivele comune și să-și pună resursele de inteligență în comun pentru a le atinge. Am văzut cum acest proces începe deja. Și este vorba de bani serioși, un miliard de euro pentru următorii câțiva ani. Sunt convins că 2017 va fi un moment de cotitură pentru oamenii Deltei, de înțelegere a valorii de colaborare și de lansare a unor proiecte cu adevărat îndrăznețe. De-abia aștept să le văd!

Crenguța Roșu, Managing Partner, DC Communication: Comunicarea- șansa de a fi revalorizată”

*Dialogul va fi necesar pentru depășirea faliei create între segmente ale societății. Instituțiile publice vor fi aproape obligate să continue procesul de transparentizare și să stabilească un raport autentic cu comunitatea prin consultări, programe de educație. În caz contrar, tensiunile sociale pot atinge intensități critice.

*Companiile vor fi prudente în proiectele de comunicare externă în primul trimestru și vor fi intensifica activitățile de comunicare internă și programele de employer branding pe fondul preocupărilor crescânde de a asigura creșterea numărului de angajați și al transformărilor de business.

*Încetinirea ritmului de creștere al economiei va menține parcimonia în administrarea bugetelor.

*Conținutul va continua să fie vedeta, împreună cu declinările pentru platforme diverse. Vizual și mobil, din ce în ce mai mult.