Profesorul român Marius Balo este tot mai aproape de a se întoarce acasă, după cinci ani petrecuţi într-o închisoare din China, în condiţii inumane. Ministerul Justiţiei a trimis toate actele necesare în China şi aşteaptă acum decizia autorităţilor asiatice.

Profesorul universitar a fost arestat și condamnat la opt ani de închisoare, într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai, pentru că ar fi legături cu o reţea de firme-fantomă, care au adus un prejudiciu de peste 250.000 de euro, iar el personal ar fi luat o mită de 80 de dolari pentru a-i ajuta pe aceştia. Avocații profesorului din Cluj au sesizat în repetate rânduri autorităție române cu privire la condițiile inumane la care bărbatul este supus, fiind “umilit și torturat”, potrivit România TV.

“Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură!”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Marius Balo s-a mutat în China, în anul 2010, fiind angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, iar din 2013, românul a lucrat la Universitatea Renmin din Beijing.

“Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost, însă, radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor”, a mai precizat avocatul său.