Economia portugheză s-a redresat suficient, astfel încât ţara poate alege dacă va accesa sau nu o linie de credit atunci când va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, de 78 de miliarde de euro, în 17 mai.

'Cred că sunt deschise două opţiuni şi cred că e bine pentru noi că avem libertatea de a alege între două opţiuni până se apropie sfârşitul programului', a explicat oficialul portughez.

Surse anonime au anunţat recent că Executivul Portugaliei intenţionează să vândă obligaţiuni pentru prima dată în ultimele opt luni, după ce, luna aceasta, Irlanda a revenit în forţă pe pieţele financiare, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni după ieşirea din programul de asistenţă financiară.

Băncile Barclays Plc, Caixa-Banco de Investimento, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley şi Societe Generale au fost angajate să coordoneze vânzarea unor obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2019, susţin sursele.

În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţa economică şi financiară.

'Realitatea este că Portugalia nu este Irlanda – chiar şi Irlanda se luptă să se descurce. Dublinul este pe punctul de a se elibera fără o reţea de siguranţă, dar Portugalia aproape cu certitudine nu va putea face la fel', a declarat analistul Nicholas Spiro de la Spiro Sovereign Strategy.

Totuşi, încrederea investitorilor privind Portugalia s-a îmbunătăţit semnificativ, provocând creşterea pieţei bursiere şi scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale. Joi, randamentul obligaţiunilor portugheze pe zece ani se menţinea sub 5%, mult sub nivelul de 7% înregistrat în perioada de vârf a crizei.

'Economia portugheză se redresează, stimulată de avansul exporturilor', a afirmat António Pires de Lima, apreciind că 'euforia investitorilor este o stare periculoasă'.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a scos de sub supraveghere ratingul suveran 'BB' atribuit Portugaliei, reducând astfel riscul unei retrogradări, deoarece ţara îşi menţine angajamentele faţă de programul de asistenţă financiară.

'În opinia noastră, coaliţia guvernamentală îşi menţine angajamentul faţă de programul de asistenţă financiară', se arată în raportul S&P, care va menţine o perspectivă negativă ratingului 'BB' atribuit Portugaliei, 'reflectând riscurile politice şi sociale asociate cu eforturile de deleveraging ale sectorului public şi privat din Portugalia, puternic îndatorat, precum şi incertitudinile legate de ieşirea ţării din programul de asistenţă financiară'.

Decizia Standard & Poor's de a scoate de sub supraveghere ratingul suveran 'BB' atribuit Portugaliei vine pe fondul aşteptărilor agenţiei că ţara îşi va atinge obiectivul de a înregistra un deficit de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% din PIB în 2014.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

În decembrie, Institutul Naţional de Statistică a confirmat ieşirea economiei din recesiune, chiar dacă avansul Produsului Intern Brut al Portugaliei a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, când expansiunea a fost de 1,1%.

În trimestrul doi din 2013, economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, datorită accelerării exporturilor.

În ritm anual, economia s-a contractat în trimestrul trei din 2013 cu 1,1%, după un declin de 2% în precedentele trei luni, în urma ameliorării cererii pe plan intern.

SURSA: Agerpres