Creditele de nevoi personale sunt cele mai căutate de clienţii băncilor, inclusiv prin intermediul internetului. În top rămân împrumuturile în moneda europeană.

Contractarea unui credit de nevoi personale, cu sau fără ipotecă, este cea mai comodă modalitate pentru un client de a-şi acoperi necesităţile financiare fără a da socoteală pentru destinaţia banilor. Deşi costurile asociate acestui tip de credit sunt mai mari, cu o dobândă anuală efectivă ce depăşeşte 25% în prezent, clienţii îl preferă, deoarece numărul actelor necesare este redus în comparaţie cu împrumuturile unde bunurile achiziţionate trebuie justificate. Conform datelor Băncii Naţionale, la sfârşitul primului trimestru, soldul creditului neguvernamental a ajuns la 44,1 miliarde euro, în creştere cu 53,1% în termeni reali faţă de martie 2007. Creşterea a fost susţinută în principal de avansul cu 88,8% al împrumuturilor în valută, evoluţie care l-a convins recent şi pe preşedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, să declare că majorarea trebuie stopată.

Indiferent de cât mult s-au îmbunătăţit căile de informare referitoare la actele necesare obţinerii unui credit, drumul până la ghişeul bancar rămâne obligatoriu. A crescut considerabil însă numărul persoanelor care caută împrumuturile pe internet, prin intermediul paginilor specializate de web. Primele trei site-uri care oferă informaţii despre toate tipurile de credite şi apar in topul accesărilor unice contorizate de Trafic.ro însumează peste 0,8 milioane de vizitatori, însă nu se poate stabili un număr exact, deoarece o persoană care intră pe toate cele trei nu va apărea ca vizitator unic. Se poate porni însă de la vizitatorii unici ai unui singur site. Dintre cele trei, vreaucredit.ro, conso.ro şi finzoom.ro, primul a însumat peste 340.000 de vizitatori unici în primele trei luni ale anului, în creştere de la 270.000 de vizite, în ultimul trimestru al anului trecut. Cifra reprezintă aproximativ 5% din totalul utilizatorilor de internet din ţara noastră, circa şapte milioane. Cele mai multe accesări vin din zona Bucureşti-Ilfov, cu un procentaj de aproape 26%, conform datelor vreaucredit.ro, în scădere cu un punct procentual faţă de trimestrul precedent. Creditul de nevoi personale cu sau fără ipotecă sau de refinanţare a unui astfel de împrumut domină în topul căutărilor cu un procentaj de 31,5%, fără a lua în calcul şi creditele pentru bunuri de consum, care reprezintă 4,5%. Creditele în lei reprezintă doar 24,3% din total, restul fiind în euro, dolari, yeni şi franci elveţieni.

În timp ce împărţirea căutătorilor pe sexe este echilibrată, 41,5% femei şi 58,5% bărbaţi, vârsta majorităţii vizitatorilor este sub 35 de ani. Mai exact, 31,2% au mai puţin de 25 de ani, iar 41,2% au între 25 şi 35 de ani. Sensibil egală este şi situaţia civilă a doritorilor de credite, 47% căsătoriţi, iar 42% necăsătoriţi, diferenţa până la 100% fiind date necomunicate de vizitatori. Salariul mediu pe economie este preponderent pentru veniturile declarate, un procentaj de 37,2% având venituri nete lunare între 200 şi 400 de euro, iar 19% încasează sume mai mari de 400 de euro. „Înregistrăm în prezent un trafic de circa 4.000 de vizitatori zilnici, în creştere continuă de la lansarea din 2006. Estimăm o majorare substanţială în momentul în care clienţii vor putea accesa creditele direct de pe net, dar până atunci, mai este“, spune Alexandru Popescu, managing partner al Crefo, deţinătorul site-ului vreaucredit.ro.

103-13319-27_alexandru_popescu_19.jpg«Creditele de nevoi personale vor fi înlocuite în câţiva ani de cardurile de credit.»
Alexandru Popescu, managing partner Crefo

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008