Următoarele luni reprezintă o fază crucială în restructurarea sectorului energetic rusesc, care poate oferi ocazia unor investiţii promiţătoare.

Până acum, atât producerea, cât şi distribuţia energiei a fost dominată, în Rusia, de UES (Unified Energy System), companie deţinută de stat. Începând din luna iunie 2008, această structură se va diviza însă în 23 de companii independente, regionale şi naţionale.

Scopul principal al acestui demers îl reprezintă obţinerea de capital pentru sporirea capacităţii de producţie, cu aproximativ 21% până în anul 2013. Fiecare din noile companii are în acest context ţinte clare. Preţul curent, regularizat al energiei va fi şi el lăsat liber în mai multe etape, până în 2011.

Companiile străine, interesate din motive strategice

Înainte de 2011/2012, se preconizează că nici una dintre companiile de electricitate nou create în Rusia, prin divizarea gigantului UES, nu va genera lichidităţi, având în vedere masivele obligaţii investiţionale pentru perioada următoare.

Cu toate acestea, companiile energetice străine, cum ar fi Enel şi E.on, dar şi cele mai mari companii ruseşti (Gazprom, Norilsk Nickel) sunt interesate de titlurile acestor companii, adesea din raţiuni strategice.

În decursul ultimelor luni din acest an, cursul acţiunilor Unified Energy System s-a depreciat, la fel ca şi cursul noilor companii. Mulţi investitori nu sunt dispuşi sau nu pot păstra acţiunile Unified Energy System în contextul procesului de dezintegrare. Motivele ar fi că aceştia nu doresc să participe la 23 de companii de electricitate diferite sau nu doresc să menţină capitalul inactiv până când sciziunea este finalizată. Astfel, la bursă, Unified Energy System a fost cotată cu aproape 30% sub cele 23 de companii individuale. Pot fi făcute mai multe vânzări în cazul în care Unified Energy System este scoasă din componenţa principalilor indici bursieri sau listarea sa la bursă este întreruptă. De asemenea, pentru cele 23 de companii individuale, după finalizarea primei diviziuni, se poate astepta la o presiune în ceea ce priveşte vânzarea, deoarece majoritatea investitorilor păstrează numai câteva titluri sau sunt interesaţi să marcheze profitul. Raiffeisen Capital Management anticipează că în timpul verii şi al toamnei se vor ivi câteva ocazii investiţionale foarte favorabile la companiile de electricitate ruseşti, în ciuda tuturor riscurilor politice şi economice şi a liberalizării pe termen lung a electricităţii ruseşti.

«Nici una dintre companiile de electricitate nu va genera lichidităţi, având în vedere masivele obligaţii investiţionale.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Manager

SEPARARE

23 Este numărul de companii independente, regionale şi naţionale în care se va diviza, începând din iunie 2008, gigantul energetic rusesc UES (Unified Energy System), deţinut de stat

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008